De wijk van de toekomst, samen verduurzamen

De wijk van de toekomst, samen verduurzamen

Om in de toekomst ook te kunnen genieten van onze woon-, werk- en leefomgeving, is het belangrijk om te verduurzamen. Niet alleen zelf of als gezin, maar ook in jouw wijk. En juist daar liggen kansen. Want door gezamenlijk met jouw buren te verduurzamen, profiteer je vaak van betere prijzen of korting. Daarom delen wij vijf belangrijke tips met jullie.

1. Sla de handen ineen

Een belangrijke eerste stap om gezamenlijk te verduurzamen is om de handen ineen te slaan met jouw buren. Overleg met de buurtbewoners wat hun wensen zijn; hoe zouden zij graag de wijk verduurzamen en wat hebben ze hier voor nodig? Vervolgens is het belangrijk om contact te leggen met jouw gemeente. Voor een aantal verduurzamingsaspecten is het vaak namelijk nodig dat de gemeente hierin faciliteert. Door dit collectief te doen, ziet de gemeente dat de behoefte in de wijk groot is.

2. Gezamenlijke aanschaf zonnepanelen

Heb je nog geen zonnepanelen? Overleg dan eens met jouw buren of zij ook interesse hebben in zonnepanelen. Bij sommige bedrijven krijg je korting wanneer er op meerdere huizen in een wijk gezamenlijk zonnepanelen worden gelegd. Dat scheelt behoorlijk in de aanschaf!

3. Elektrische laadpalen

Elektrisch rijden is een duurzaam alternatief voor benzine en diesel. Hoeveel elektrische of hybride auto’s rijden er al rond in jouw wijk? Of hoeveel buurtbewoners hebben deze wens? Voldoende openbare oplaadpunten zijn erg belangrijk wanneer er steeds meer elektrische auto’s in de wijk komen. Je wil immers niet onderweg stil komen te staan. Ga hierover met jouw gemeente in gesprek en kijk waar in jouw wijk er behoefte is aan elektrische laadpalen.

4. Groenere buurt

In veel wijken zijn er kleine stukjes grond waar niks mee gedaan wordt en braak liggen. Je kan als wijk overleggen met de gemeente of deze stukken beplant kunnen worden. Daardoor komt er meer groen in de wijk. Dit ziet er vrolijker uit, maar heeft ook een positief effect op de natuur.

5. Deel een auto

Vaak zien we dat hele straten vol staan met auto’s. In jouw wijk ook? Zonde, want vaak worden alle auto’s niet op hetzelfde moment gebruikt. Kijk eens wat de mogelijkheden zijn voor een buurtauto. Je kan dan de auto delen met anderen in jouw wijk. Dit bespaart kosten en is beter voor het milieu.

Bron: https://www.samangroep.nl/nieuws/wijk-van-de-toekomst/