Met deze 7 tips voorkom je brand in huis

Met deze 7 tips voorkom je brand in huis

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Toch kan zo’n ongelukje grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan brand. Vuur verspreidt zich namelijk razendsnel door je hele woning en kan persoonlijke bezittingen binnen enkele minuten verwoesten. Zelfs als de brandweer snel ter plaatse is, kan de schade al enorm zijn. En dat niet alleen. U, uw gezinsleden, buren en/of huisdieren kunnen ook brandwonden oplopen, vergiftigd raken of in het ergste geval overlijden. Lees daarom dit artikel om met zeven tips je huis brandveiligheid te maken. Want voorkomen is beter dan genezen.

Tip 1: Zorg voor goed werkende rookmelders 

Rookmelders redden levens. Want je neus werkt niet wanneer je slaapt. Als er dan brand ontstaat, wordt je dus niet wakker van de rooklucht. Omdat rook uit veel giftige gassen bestaat kan het ervoor zorgen dat je binnen een aantal minuten in een diepe bewusteloosheid beland volgens de brandweer. Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht op elke etage van alle huizen in Nederland.

Tip 2: Zet alle apparaten in huis echt uit

Omdat elektrische apparaten vaak op de stand-by stand staan worden onderdelen warm. Maar warmte en stof zijn juist een gevaarlijke combinatie. Zorg er daarom voor dat u alle apparaten in huis uitzet als u ze niet gebruikt. Maar ook een stekkerdoos met aan- en uitknop kan handig zijn. Als alle apparaten echt uit zijn, zorgt dat ook nog eens voor een besparing op uw energierekening.

Tip 3: Maak de afzuigkap regelmatig schoon 

Vet in de afzuigkap verhoogt het risico op brand. Als de afzuigkap niet regelmatig wordt schoongemaakt, raakt het filter vol met resten. Er ontstaat dan een vette laag over het rooster, waardoor de zuigkracht minder wordt en de kans op brand veel groter is. Een klein vlammetje kan er dan al voor zorgen dat de afzuigkap in brand vliegt. Het is dus belangrijk om de afzuigkap een aantal keer per jaar goed schoon te maken.

Tip 4: Laat uw schoorsteen elk jaar controleren door een schoorsteenveger 

Brand in de schoorsteen is gelukkig goed te voorkomen. Door een jaarlijkse schoonmaakbeurt geniet u veilig van uw open haard. Maar wist je dat wanneer je de haard niet regelmatig laat schoonvegen je eventuele schade door schoorsteenbrand niet vergoed wordt door je verzekeraar? Wees daarom altijd voorzichtig en voorbereid voordat het te laat is.

Tip 5: Laad uw telefoon, tablet of andere apparatuur overdag op 

Het opladen van apparaten zoals je telefoon of elektrische fiets tijdens je slaap is gevaarlijk. Haal de stekker daarom altijd uit het stopcontact zodra het apparaat opgeladen is. Want niemand wil een oververhitte stekker of lader. 

Tip 6: Sluit deuren als u gaat slapen 

Door het sluiten van de binnendeuren tijdens het slapen kun je, je eigen leven redden. Wanneer er brand uitbreekt, heb je meer kans om veilig te vluchten. Een gesloten deur kan er juist voor zorgen dat er giftige rook zich sneller kan verspreiden en in de leefruimte blijft.

Tip 7: Maak het pluizenfilter van uw wasdroger schoon 

Je verwacht het misschien niet maar de wasdroger is één van de grootste veroorzaker van brand. Het stof dat zich ophoopt in het pluizenfilter is namelijk makkelijk ontvlambaar. Maak het filter daarom schoon na elke droogbeurt en zet de droger alleen aan als je wakker en thuis bent. Als er dan toch iets gebeurt, ben je er snel bij. 

Bron: https://uwgidsvoorhetleven.nl/uw-woning/7-tips-om-brand-in-huis-te-voorkomen/