De 5 meest voorkomende vormen van cybercrime

De 5 meest voorkomende vormen van cybercrime

We blijven het graag herhalen: veilig wonen en leven betekent niet alleen behoedzaam zijn voor verdacht gedrag in de buurt, maar ook online! Oftewel pas op cybercrime, computergerichte criminaliteit waarbij een computer, laptop, smartphone, tablet of smartwatch betrokken is. Maar welke vormen komen in de praktijk nu het vaakst voor? En hoe zorg je dat je alleen in huis haalt wat goed voelt?

Phishing

Misschien wel de helft van alle cybercrime bestaat uit phishing. Dat is niet zo gek, want voor een cybercrimineel is het extreem simpel om grote aantallen phishingmails te versturen. Als een heel klein gedeelte van de beoogde slachtoffers erin trapt, is het al rendabel. Bovendien worden de e-mails steeds professioneler qua spelling en uiterlijk. Je moet echt goed opletten als ontvanger.

Phishing kan naast e-mail ook via sms, telefoon, WhatsApp of een andere chatomgeving plaatsvinden. Wees dus altijd op je hoede en vul niet zomaar ergens je bankgegevens of accountgegevens in. Pas ook op voor de 1-cent-fraude die criminelen via Marktplaats hanteren: hierbij vragen ze je om € 0,01 over te maken, maar de link naar het Tikkie (betaalverzoek) is nep.

Identiteitsfraude

Er kan op allerlei manieren misbruik worden gemaakt van je identiteit. Bijvoorbeeld doordat je account voor een webwinkel gehackt is en cybercriminelen spullen bestellen op jouw naam door te kiezen voor achteraf betalen. Krijg je dus een mailtje dat je iets besteld hebt, check dan altijd of dit klopt. Zorg ook dat je sterke wachtwoorden gebruikt en maak voor elke webwinkel waar je een account hebt een ander sterk wachtwoord aan.

Het is nog een tikje serieuzer als je officiële identiteitsbewijs in handen is van criminelen, bijvoorbeeld een scan van je rijbewijs of paspoort. Hierop staan namelijk gegevens waarmee criminelen bijvoorbeeld een auto kunnen huren zonder deze terug te brengen. Of ze sluiten een lening af bij de bank op jouw naam. Zorg daarom dat je nooit zomaar een kopie van je identiteitsbewijs verstrekt aan derden, of doe dit veilig via de app KopieID.

Helpdeskfraude

Ineens word je gebeld door een zogenaamde helpdeskmedewerker met de boodschap dat je computer niet goed werkt. Je moet volgens diegene een programma installeren zodat hij mee kan kijken. En dat is echt niet meer zoals vroeger, toen er slecht Engels sprekende criminelen uit verre landen achter zaten. Inmiddels word je in keurig Nederlands misleid.

Zodra je het programma installeert, zijn de cybercriminelen binnen in je computer. Ze kijken mee wat je doet, inclusief internetbankieren. Het doel is altijd om je geld af te troggelen. Dus zodra er iemand belt met de mededeling dat er iets mis is met je computer of met je bankrekening en dat je dringend actie moet ondernemen, moeten je alarmbellen gaan rinkelen.

WhatsApp-fraude

Criminelen gebruiken massaal WhatsApp om zich voor te doen als je vriend of familielid, maar dan zogenaamd met een nieuw nummer. Ze vragen je dan om zo snel mogelijk geld over te maken, met het verhaal dat ze nog niet kunnen internetbankieren. De criminelen kunnen ook WhatsApp hacken van een naaste, zodat het nog geloofwaardiger overkomt.

Check daarom altijd via een andere weg bij de persoon van wie de identiteit gebruikt wordt of er echt iets aan de hand is. Dus niet via WhatsApp. En maak vooral geen geld over voordat je duidelijkheid hebt.

Ransomware

Door te klikken op een foute link of het openen van een malafide bijlage in een e-mail kunnen cybercriminelen je bestanden gijzelen. Alles wordt versleuteld en je krijgt een melding dat alles pas weer vrijgegeven wordt als je betaald hebt. Dat is hoe ransomware werkt.