Wat kun je zelf doen tegen wateroverlast?

Wat kun je zelf doen tegen wateroverlast?

Nog maar enkele weken geleden kwam het water weer met bakken uit de lucht. In de toekomst zal dat alleen maar meer worden vanwege de klimaatverandering. Gemeenten en waterschappen hebben een belangrijke rol in het voorkomen van wateroverlast, maar kunnen dit niet alleen. In dit artikel geven we jou een aantal handvatten hoe jij jouw huis kunt beschermen tegen het water.

Wateroverlast voorkomen: een aantal tips

Nu het lenteweer is begonnen gaan veel mensen weer klusjes in en rond het huis oppakken. Hierbij enkele nuttige tips.

  • Tegel eruit, groen erin: meer groen in de tuin zorgt ervoor dat regenwater beter weg kan. Bij een volledig bestrate tuin, kan het lang op de tegels blijven liggen.
  • Regenwater in de ton: bewaar regenwater in een ton en laat het niet direct het riool in lopen. Gebruik het water bijvoorbeeld in de tuin.
  • Groen op het dak: een groendak is een dak dat bedekt is met planten. Een groendak kan ongeveer 50% van het regenwater opnemen en weer afgeven in de atmosfeer.
  • Dakwater afkoppelen: afgekoppeld dakwater komt in een infiltratievoorziening onder de grond en zakt daarna geleidelijk de grond in.
  • Waterwacht: gebruik samen met je buren, straat of buurt een communicatiemiddel om elkaar te helpen. Bijvoorbeeld de Veiligebuurt app! Wanneer er een hevige bui valt en je zelf niet thuis bent, dan kan je de buren inschakelen om maatregelen te nemen bij jouw woning. Denk aan het plaatsen van een schot of zandzakken of het sluiten van luiken.
  • Waterkerende schotten: deze schotten kun je zelf plaatsen voor een doorgang zoals een deur. Deze schotten zorgen dat er geen water door de doorgang je woning binnen kan stromen. Waterkerende schotten zijn er in verschillende soorten en maten. Veel schotten worden met een kliksysteem vastgezet of zijn geheel demontabel.
  • Zelfopdrijvend waterkerend schot voor een doorgang tegen het binnenstromen van water. Een zelfopdrijvend schot vormt een vast onderdeel van je huis. Het komt automatisch omhoog wanneer het in aanraking komt met toestromend water. Zo voorkom je wateroverlast óók wanneer je niet thuis bent.
  • Waterabsorberende zakken voor deuren en andere doorgangen: deze zakken bieden snel en effectief bescherming tegen plotseling opkomend water. Een waterabsorberende zak absorbeert snel het water en zwelt gelijkmatig op. Zo vormt zich binnen enkele minuten een stevige barrière tegen wateroverlast.
  • Een roostergoot: als gevolg van zware regenval is de kans steeds groter dat er water via doorgangen, zoals de voor- en achterdeur en garagedeur binnenstroomt. Een roostergoot, of afvoergoot, voor een doorgang voorkomt wateroverlast. De goot leidt het water weg van de doorgang.

Via het riool je huis in…

Soms zijn er buien waarbij in één keer net zoveel regen valt als normaal in een hele maand. Bij zulke extreme hoosbuien kan het riool vaak de watervloed niet aan. Dan kan het zijn dat het water je huis instroomt via de wc of een doucheputje. Heel smerig. Met een paar simpele ingrepen kun je dat zelf voorkomen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van ballonnetjes in de wc of een pijpje in een putje. Bij menig bouwmarkt zijn dit soort dingen eenvoudig aan te schaffen.

Meer voorbeelden hoe je wateroverlast kunt voorkomen vind je op www.waterklaar.nl