Goede voornemens voor een veilige buurt

Goede voornemens voor een veilige buurt

2022 is alweer even een feit. Toch kan het geen kwaad om ook na januari nog eens stil te staan bij goede voornemens. Bijvoorbeeld voor jouw – veilige – buurt! Hier werk je natuurlijk al aan door de Veiligebuurt-app optimaal te gebruiken, maar misschien kun je ook eens (wat vaker) met je buren praten over hoe zij de woonveiligheid in de buurt ervaren. En wat betekent dat eigenlijk, de app optimaal gebruiken?

Overleg met elkaar 

Los van dat het bijdraagt aan een warm contact met je buren, kan het maken van een praatje ook extra helpen voor de buurtveiligheid. Denk aan gespreksonderwerpen als: Wat kunnen jullie samen nog doen? Is er al een buurtpreventieteam actief? Heeft er iemand contact met de gemeente? Hoe staat het met de openbare verlichting, afsluiten van brandgangen, wat doet de VVE? Wie heeft er een camera op de stoep/ deurbel cam? etc. 

Veiligebuurt-app: do’s & don’ts 

Naast het ‘gewone’ onderlinge contact draagt de app sterk bij om samen de wijk in de gaten te houden. Maar hoe zorg je nu echt dat de app succesvol is in het voorkomen van inbraak en andere onveilige situaties? 

Do’s

  • Zorg dat de wijkagent wordt toegevoegd aan je groep. Op politie.nl zie je welke agent aan jouw wijk is toegewezen.
  • Inbrekers moeten ook weten dat de mensen in de wijk elkaar op de hoogte houden via een buurtapp. Vraag gerust een promopakket aan via Veiligebuurt ( https://mautic.get-streetwatch.com/index.php/promotiepakket-veiligebuurt) en maak jullie veiligheid zichtbaar.
  • Is er echt iets aan de hand en heb je 112 al gebeld, laat dat de anderen dan weten. Zo voorkom je een storm aan telefoontjes naar de meldkamer, want dat kan levens kosten.
  • Gebruik de SAAR-methode: S = Signaleer A = Alarmeer 112 A = App om de waarneming bekend te maken R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. Hierbij is het de bedoeling de plannen van de verdachte persoon te verstoren.
  • Wees respectvol naar de beheerder. Deze steekt veel tijd in het beheren van de groep en doet dat vrijwillig.

Don’ts

  • Zoek je een plantenoppas, een pedicure aan huis of wil je je oude spullen verkopen? Gebruik dan daarvoor speciaal ontwikkelde apps zoals MijnBuurtje, NextDoor of BuurtApp.
  • Het bestaat echt: emoji blindheid. Niet iedereen snapt emoji’s of interpreteert ze hetzelfde. Beperk daarom het gebruik van emoji’s in je berichten tot een minimum.
  • Heb je iets verdachts gezien? Meld het pas in de app als je het zeker weet. Zo voorkom je ruis en onnodig geroddel.

Filter je voorkeur

Veiligebuurt wil de meest waardevolle app zijn op het gebied van buurtveiligheid. Zo ontvang je altijd de noodzakelijke informatie om samen een nóg veiligere buurt te realiseren. Zelf bepalen welke nieuwsberichten je ziet en waar je wel of geen notificatie van krijgt? Via de filterfunctie kan jij zelf aangeven welke berichten je interessant vindt. Wil je dus bijvoorbeeld geen informatie ontvangen over digitale veiligheid, dan kan je dat onderwerp voor jezelf uitzetten.