Zo herken je een onbetrouwbare webshop: 3 tips

Zo herken je een onbetrouwbare webshop: 3 tips

De kans dat je tijdens het online shoppen een nepwebwinkel tegenkomt, is best groot. Maar liefst 1 op de 5 Nederlandse webwinkels is onbetrouwbaar. Shop voorzichtig en zorg dat je niet wordt opgelicht met deze tips.

  • Zoek via winkels die je kent of vergelijkingssites

Maak gebruik van winkels die je kent, of zoek naar de beste deal via een vergelijkingssite, zoals kieskeurig.nl of beslist.nl. Zo voorkom je dat je op een onbetrouwbare webwinkel terecht komt. Veel onbetrouwbare webwinkels hebben een product of merknaam in hun internetadres staan. Ze heten bijvoorbeeld adidas-aanbieding.nl. Op die manier scoren ze hoog in Google en kun je hier per ongeluk op terecht komen als je zoekt op een merknaam of product.

  • Check of de politie al eerder meldingen heeft gekregen over deze site

De politie houdt bij over welke webshops meldingen binnenkomen en of deze onbetrouwbaar zijn. Er is een lijst met onbetrouwbare webshops en daarbij horende rekeningnummers. Check dus of de webshop waar jij iets wilt kopen hiertussen staat. Vervolgens kun je zelf de webshop waar jij iets wilt checken op de site van de politie.

  • Let op keurmerken en controleer ze

Een belangrijk keurmerk voor webshops in Nederland is het Thuiswinkel waarborg keurmerk. Maar let op: dat een webshop dit keurmerk noemt, wilt niet zeggen dat het keurmerk echt is. Controleer daarom altijd op Thuiswinkel.org of de webshop dit keurmerk ook echt heeft.

Bij twijfel: Bel de Univé Cyberhelpdesk

Twijfel je of de webshop waar jij een mooie aanbieding ziet wel te vertrouwen is? Bel dan gratis de Univé Cyberhelpdesk via 0592 74 22 22. Onze experts staan 24/7 voor je klaar. Lees meer over de Cyberhulp.

Toch slachtoffer geworden? Univé Rechtshulp staat voor je klaar

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je toch slachtoffer wordt van een onbetrouwbare webshop. In dat geval kun je terecht bij Univé Rechtshulp. Vaak lukt het met hulp van een jurist om je geld terug te krijgen. Dat kan via je rechtsbijstandverzekering, of via Rechtshulp on demand.