Hoe zorg je ervoor dat jouw auto-onderdelen níet worden gestolen?

Hoe zorg je ervoor dat jouw auto-onderdelen níet worden gestolen?

Een veilige buurt betekent ook: je auto zonder zorgen kunnen parkeren. Helaas zijn we steeds meer criminele bendes actief die het vooral gemunt hebben op auto-onderdelen. Ze stelen bijvoorbeeld koplampen, sturen, spiegels, airbags, navigatiesystemen en banden. De afgelopen jaren zit de grootste stijging in gestolen uitlaten.

Autokrakers richten zich de laatste jaren steeds meer op het stelen van specifieke auto-onderdelen. Vooral katalysatoren zijn in trek. Katalysatoren, een onderdeel van de uitlaat, bestaan uit metalen die de laatste jaren steeds meer geld waard zijn. Dit jaar zijn 3.370 katalysatoren gestolen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) heeft diverse middelen en maatregelen ontwikkeld om op lokaal niveau autodiefstal te voorkomen. Hierbij vijf tips!

1. Beveilig je auto met slotbouten

Koplampen, navigatieapparatuur, velgen; als je niet oppast, ontmantelen dieven je hele auto. Maar diefstal van laatstgenoemde onderdelen kun je gemakkelijk voorkomen. Door slotbouten aan je velgen te bevestigen! Bij koplampen, airbags, spiegels, wielen of bumpers is het mogelijk deze te bevestigen met een speciale bout met afbreekbare kop: bij vastdraaien breekt de kop af en wat overblijft is niet met een sleutel los te draaien. Onderdeeldieven kunnen dus niet simpel die bout verwijderen.

 Slotbouten zijn niet superduur. Voor twee of drie tientjes koop je al een setje van vier. Eenmaal aangeschaft? Bewaar ze dan uiteraard niet in je auto.

2. Koop geen (of een goede) keyless auto

Keyless auto? Check even of die goed beveiligd is! Keyless entry houdt in dat er geen sleutel in de auto hoeft om de auto te openen en te starten. Als je met de auto weg wilt moet je alleen een zender bij je hebben. De auto gaat open als je in de buurt komt. Om de auto vervolgens te starten druk je op de startknop en je kan wegrijden.  

Keyless autodiefstal neemt een enorme vlucht. Volgens deskundigen zijn vrijwel alle auto’s van 2017 en ouder met zo’n systeem simpel te jatten. Internet staat vol met video’s van criminelen die bij de voordeur van een huis staan te scannen op een signaal van een autosleutel. Deze kunnen ze vervolgens klonen of versterken en met een ander apparaat aan de auto doorgeven waardoor de deuren openen en ze ermee kunnen wegrijden. Een keyless-entry-systeem wordt dan ooksterk afgeraden.

 Om toch te voorkomen dat criminelen hier handig gebruik van kunnen maken, verkopen Mercedes, BMW en Volkswagen keyless-entry-systemen die zijn voorzien van een bewegingssensor. Deze sleutels worden inactief als ze langer dan 5 minuten stilliggen. Ook kan je de sleutel en reservesleutel in een afgesloten ijzeren bakje bewaren, waardoor criminelen het signaal van de sleutel niet kunnen ontvangen. Controleer het bakje wel! Soms kan het signaal alsnog er doorheen komen.

3. Richt die camera bij je huis ook op je auto

 Een camera ophangen om je huis te beveiligen tegen inbraak mag. Een camera richten op de openbare weg of het huis of de tuin van je buren mag niet. Maar mocht je een beveiligingscamera hebben, dan kun je natuurlijk wel een beetje creatief zijn bij het ophangen. Als je camera’s bij je huis hebt, richt die dan (ook) op je auto. Plaats ook een bord bij je woning waarop je melding maakt dat er beveiligingscamera’s bij je woning hangen.

4. Bouw een alarmsysteem in

Zelfs je lelijke eend van voor 1990 kun je zelf beveiligen. Simpelweg door een alarmsysteem in te laten bouwen. Zorg dan wel dat je een auto-alarm hebt met het CCV-keurmerk (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid). Het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging staat voor kwaliteit van de ingebouwde beveiliging door inbouwbedrijven.

Een toevoeging aan het standaard alarmsysteem dat je kan beschermen tegen de bendes, is hellingdetectie. Dit alarmsysteem reageert onder andere op een kanteling van de auto. Als een dief je auto opkrikt, gaat het alarm af. Dit voorkomt dat de katalysator gejat wordt.

5. Parkeer je auto op een verlichte plek

Het is altijd handig om je auto in het licht en bij voorkeur in de buurt te parkeren. Zet je auto ook het liefst binnen als je de mogelijkheid hebt. Maar wat als je nou geen garage hebt? Zet dan je auto op een goed verlichte plek. Want: een goed verlichte, openbare parkeerplaats doet het over het algemeen minder goed bij dieven dan een donker hoekje in een zijstraatje. Daarnaast wordt zeker de helft van de autodiefstallen in de avond gepleegd.

Laatste tip: haal alle waardevolle spullen uit je auto: verstoppen heeft namelijk niet altijd zin. Een dief kan zien of er elektrische apparaten in de auto liggen door middel van een ‘wifi-sniffer’.