Feest(dagen) voor inbrekers

Feest(dagen) voor inbrekers

De decembermaand is helaas niet alleen de maand van feestdagen, cadeaus en samenzijn. Traditiegetrouw zijn ook inbrekers in de feestmaand extra actief. Jaarlijks is in december een piek te zien in het aantal inbraken en inbraakpogingen. Met de tips in dit artikel houd je dieven ook in deze dagen buiten de deur!

In de donkere maanden van het jaar voelen we ons minder veilig, ook thuis. Niet helemaal onterecht, aangezien er van november tot en met februari vaker wordt ingebroken. Tijdens de jaarwisseling zijn er zelfs maar liefst 90% meer inbraken in vergelijking met een normale dag. Tijdens de laatste jaarwisseling ging het om 751 inbraken. Ter vergelijking: in de veiligste maand juni wordt er dagelijks ongeveer 162 keer ingebroken.

Laat je huis veilig achter

Ondanks de huidige omstandigheden, is het inbraakrisico dus helaas nog steeds groot. Nu we allemaal meer thuis zijn, vallen namelijk juist de huizen waarvan de bewoners niet aanwezig zijn meer op. Inbrekers maken van deze gelegenheid gebruik door tijdens de feestdagen hun slag te slaan. Terwijl het vroeg donker wordt en je op bezoek bent bij familie en vrienden, brengen inbrekers graag een bezoekje aan jouw huis. Maar ook wanneer je korte tijd van huis bent (bijvoorbeeld om boodschappen te doen) kan er worden ingebroken.

Vijf inbraakpreventietips

  • 1. Goed sluitwerk

De eerste tip is een inkoppertje; zorg ervoor dat je deuren en ramen goed afsluit. Daarbij is het van belang dat je over goede sloten beschikt. Voor- en achterdeur beveilig je met een gecertificeerd veiligheidsslot met cilinder en veiligheidsbeslag. Ramen dienen over gecertificeerde raam- of druksluitingen te beschikken, eventueel in combinatie met ‘dievenklauwen’.

  • 2. Sleutelbeheer

Ga verantwoordelijk om met je huissleutels. Leen deze niet gemakkelijk uit en hang geen adres- of naamtag aan je sleutels. Leg ook geen sleutel onder een plantenbak of deurmat, inbrekers zijn zich namelijk bewust van deze plaatsen.

  • 3. Rondom je woning

Laat geen gereedschap of andere materialen rondslingeren die kunnen worden gebruikt om een ruit in te tikken. Het beste berg je ook tuinmeubilair en dingen als een container of ladder op. Deze voorwerpen kunnen namelijk een uitnodiging zijn voor de gelegenheidsinbreker. Eventueel kan je gebruikmaken van beveiligingscamera’s in of rondom je huis. 

  • 4. Bewoond huis

Zorg dat je huis te allen tijde een bewoonde indruk maakt. Laat lampen die je normaal gesproken gebruikt ’s avonds aangaan, ook wanneer je van huis bent. Dit kan door middel van tijdschakelaars of maak gebruik van slimme lampen die je op afstand aanzet door middel van een app.

  • 5. Social media

Wees je bewust van je gebruik van social media. Zet niet té enthousiast op Facebook of Instagram dat je de feestdagen elders viert. Gelegenheidsinbrekers hoeven niet te weten dat je jezelf de hele avond of dag aan de andere kant van het land bevindt.

Kijk eens met de ogen van een inbreker in en om je eigen huis 

Je kunt zelf veel doen om de kans op een woninginbraak te verkleinen. Daarom liet het CCV een 360-gradenvideo maken, waarmee je een woninginbraak kan beleven. Doordat de gevaarlijke situatie levensecht wordt nagebootst, is de impact groot. De video staat met andere 360-gradenvideo’s van het CCV in een app die je kunt installeren op een Iphone of Android toestel. Om deze apps te promoten, is ook een filmpje gemaakt met de atlete Jamile Samuel. Zij laat zien hoe je je eigen woning veilig kunt achterlaten. 

-> https://www.youtube.com/watch?v=abZkUP1QHvk

Download de apps

Je kunt de 360-gradenapp gratis downloaden in de Apple App Storeen Google Play Store. Dan kun je de 360-gradenvideo’s op je mobiele telefoon bekijken. Deze video’s staan ook op deze CCV-webpagina

En dan voor nu… FIJNE FEESTDAGEN!

Met deze tips in het achterhoofd wensen wij jou en je naasten veilige, maar vooral hele prettige en gezonde feestdagen toe. Op naar 2022!