Verplicht vanaf 1 juli 2022: rookmelders!

Verplicht vanaf 1 juli 2022: rookmelders!

Onlangs wezen we je nogmaals op de brandgevaren die schuilen in huis. Deze week maken we je graag extra bewust van het belang van rookmelders. Want wist je dat je tijdens je slaap niet of nauwelijks iets ruikt? Je oren daarentegen werken nog wel prima. Daarom zijn rookmelders zo belangrijk. En binnenkort zelfs verplicht!

Als je ligt te slapen en er breekt ergens in je huis brand uit, dan kan het een hele tijd duren voordat je hier wakker van wordt. Met een rookmelder aan het plafond voorkom je dit. Een rookmelder gaat piepen zodra hij rook signaleert, waardoor je zo snel mogelijk in de gaten hebt dat er brand is in huis. Dit geeft je uiteraard de kans om jezelf op tijd in veiligheid te brengen en de brandweer zo snel mogelijk te waarschuwen. Maar nog belangrijker is dat rookmelders helpen voorkomen dat je rook inademt. Rook zorgt namelijk voor de meeste slachtoffers bij brand.

Per 1 juli volgend jaar: in alle huizen een rookmelder

Een rookmelder kan dus van levensbelang zijn. In dat licht is het eigenlijk best gek dat je pas vanaf 1 juli 2022 verplicht bent om rookmelders in je huis op te hangen. Heb je ze nog niet? Regel het vandaag nog of vraag de verhuurder van jouw huis dat te doen.

Aantal en plaats van de rookmelders

Hoeveel detectoren je nodig hebt, hangt af van de indeling en grootte van je huis. Zorg sowieso dat er op iedere verdieping een brandalarm hangt. Verder moeten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt een rookmelder hebben. Geen wettelijk voorschrift, maar wel een goede tip: hang er ook eentje in de ruimte waar de wasdroger staat (zolang dit niet de badkamer is) en in de ruimtes waar elektrische apparaten worden opgeladen. Wasdrogers en accu’s kunnen brandgevaarlijk zijn.

Rookmelders in je appartementencomplex

Woon je in een appartement? Dan is het goed om na te gaan of het trappenhuis en de entree van het appartementencomplex wel voorzien zijn van deugdelijke rookmelders. Het is een taak van de VVE om ervoor te zorgen dat dit in orde is.

Hoe kies je de meest geschikte rookmelders?

Ga nooit voor de goedkoopste variant, want die bevatten vaak batterijen die snel leeg raken. Let daarnaast op het keurmerk. Het Europese keurmerk EN 14604 garandeert dat jouw rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, werkzaamheid, onderhoud, duurzaamheid en milieueisen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te checken of de rookmelders nog functioneren en of de batterij niet leeg is.

Rookmelders koppelen

Is je huis groter dan één etage, dan is het een goed idee om rookmelders te koppelen. Als er boven brand uitbreekt, dan is het fijn als je beneden ook een seintje krijgt. Goed om te weten: kinderen reageren niet altijd op het alarmsignaal, omdat ze nog niet hebben geleerd dat het piepgeluid ‘gevaar’ betekent. Ook is het verstandig om jouw rookmelders te koppelen met die van de buren. 

Slimme rookmelders

In het duurdere segment vind je slimme rookmelders die zowel rook als koolmonoxide detecteren. Als je thuis bent, vertelt een vriendelijke stem je wat er loos is. Ben je niet thuis? Dan word je via een app geïnformeerd.