Een sterk wachtwoord voor optimale veiligheid

Een sterk wachtwoord voor optimale veiligheid

Van je e-mailadres tot Instagram en Netflix: we hebben tegenwoordig zoveel verschillende accounts. Daarom gebruiken veel mensen het liefst hetzelfde simpele wachtwoord op verschillende plekken. Maar veilig is dat natuurlijk niet… Hoe maak je dan wel goede wachtwoorden, die je ook nog kunt onthouden? Wij geven een aantal tips. Op naar meer digitale veiligheid!

Het belang van een sterk wachtwoord

Met een wachtwoord bescherm je data waarvan je niet wilt dat deze zomaar inzichtelijk zijn voor andere personen. Denk aan je mailbox, overheidsinstellingen, klantaccounts van webshops of je social media. Met een wachtwoord bescherm je gevoelige informatie om bijvoorbeeld identiteitsfraude te voorkomen. Wat dacht je van hackers die onder jouw naam berichten sturen of je bankrekening plunderen? Dat wil je absoluut voorkomen. Een sterk wachtwoord, dat moeilijk te kraken is, is daarom erg belangrijk. Maar wist je dat het meest gebruikte wachtwoord ‘123456’ is? Met zo’n wachtwoord is het voor een hacker niet moeilijk om in jouw persoonlijke bestanden te snuffelen.

De top 10 meest gebruikte wachtwoorden

Hieronder vind je de meest gebruikte wachtwoorden in Nederland op een rij. Gebruik jij ook één van deze wachtwoorden? Pas deze dan zo snel mogelijk aan. Al deze wachtwoorden zijn makkelijk te onthouden, maar ook binnen enkele secondes te kraken.

 •        123456
 •         qwerty
 •        123456789
 •        Welkom
 •        12345
 •        wachtwoord
 •        welkom01
 •        password
 •        12345678
 •        1234

 6 Tips voor een sterk wachtwoord

‘123456’ is dus niet zo’n goed idee voor een wachtwoord. Net als je eigen naam, de naam van de kinderen, de naam van je favoriete huisdier of het bedrijf waar je werkt. Deze gegevens zijn namelijk echt niet moeilijk te achterhalen. Maar hoe maak je dan wel een sterk wachtwoord? We delen een aantal tips:

 • Gebruik altijd een uniek wachtwoord

Iedereen maakt zich er weleens schuldig aan, een wachtwoord gebruiken dat je ook al voor een ander account gebruikt. Toch maak je het hackers hiermee wel erg makkelijk om toegang te krijgen tot verschillende accounts. Gebruik je overal een uniek wachtwoord? Dan is de impact een stuk kleiner, mocht je account gekraakt worden.

Vind je het lastig om al die verschillende wachtwoorden te onthouden? Het helpt om ieder wachtwoord te laten beginnen of eindigen met hetzelfde woord. Bijvoorbeeld: voor je emailadres gebruik je ‘Ikdrink1cola’ en voor Facebook ‘Ikdrink1biertje’.

 • Gebruik minimaal 10 tekens

Hoe langer het wachtwoord is, hoe moeilijker het is om te kraken. Een wachtzin is nog veiliger dan een wachtwoord, omdat deze uit meerdere woorden bestaat. Maak hierbij het liefst ook gebruik van cijfers. Bijvoorbeeld ‘5Kilometerhardlopen!’.

 • Gebruik (hoofd)letters, cijfers en symbolen

Gebruik je een combinatie van tekens, letters en cijfers en gebruik je ook een combinatie tussen kleine letters en hoofdletters? Dan maak je het hackers een stuk moeilijker om te kraken.

 • Gebruik een reeks willekeurige nummers en letters

Door bestaande woorden goed te verbasteren of een willekeurige reeks van cijfers, tekens, hoofdletters en kleine letters te gebruiken heb je veelal een sterk wachtwoord in handen. Kijk uit met wachtwoorden als ‘F@ceB00k’, dit soort verbasteringen kennen hackers maar al te goed. 

 • Gebruik een wachtwoordmanager

Een andere optie is om een wachtwoordmanager te gebruiken. Je hoeft dan nog maar één wachtwoord te onthouden en de wachtwoordmanager doet de rest van het werk. Wachtwoordmanagers kunnen zelf ook veilige wachtwoorden voor je genereren. De meeste wachtwoordmanagers zijn Engelstalig. 1Password is een goed voorbeeld van een betrouwbare kluis met wachtwoorden (let op: alleen tegen betaling). Een ander (gratis) voorbeeld van een wachtwoordenmanager is KeePass.

 • Twee-factor-authenticatie maakt het écht veilig

Stel nu dat het een hacker onverhoopt tóch gelukt is om je wachtwoord te kraken. Dan heeft hij er nog steeds niets aan als je kiest voor inloggen met twee-factor-authenticatie. Dit ken je vast wel: na het invullen van je wachtwoord krijg je een sms met een code die je moet invullen. De hacker heeft deze code niet, dus dankzij deze extra beveiligingsstap ben je altijd safe. Stel hem dus in waar het kan!