Digitale deurbel maakt de buurt veiliger

Digitale deurbel maakt de buurt veiliger

Het aantal woninginbraken kan dankzij het gebruik van digitale deurbellen verminderen. Dat blijkt uit de pilot Digitale Deurbel die gehouden is in de Almeerse Stedenwijk. In straten met deze deurbellen werden voor bijna de helft minder inbraken gepleegd. Daarnaast blijkt dat veel bewoners met een digitale deurbel zich aanzienlijk veiliger voelen. In vergelijkbare straten zonder digitale deurbellen bleek dat veilige gevoel beduidend minder.

Veiligheidsgevoel groeit

De algemene aanpak van woninginbraken werpt zijn vruchten af. Vanaf 2012 is een constante daling van het aantal woninginbraken te zien. Dat is mede te danken aan situationele en bouwkundige maatregelen als buurtpreventie, verbeteren van hang- en sluitwerk en degelijke straatverlichting. De inzet van digitale deurbellen – met camera – past binnen die aanpak.

Buurtbewoners met een digitale deurbel voelden zich aan het einde van de pilot in Almere aanzienlijk veiliger. Het percentage deelnemers dat zich wel eens onveilig voelt in de eigen woning daalde van 40% voor de pilot naar 23% aan het einde van de pilot. Ook geven zij de veiligheid in de buurt gemiddeld een 6,5 in plaats van een 5,9 een jaar eerder. Het lijkt dus geen slecht idee om een digitale deurbel te overwegen voor een veilige(re) buurt.

Als beste uit de test: welke deurbel met camera is geschikt?

Wat is de beste deurbel met camera voor bij jouw voordeur? De Consumentenbond heeft afgelopen jaar een het aanbod slimme deurbellen grondig getest. De camera’s zijn getest op gebruiksgemak, beeld- en geluidskwaliteit, aandacht voor digitale veiligheid en gebruik als beveiligingscamera.

Dankzij deze test (( https://www.consumentenbond.nl/beveiligingscamera/beste/beste-deurbel-met-camera) zie je in één oogopslag welke beveiligingscamera’s goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Drie aandachtspunten uit de test:

  • Beeldbellen’ gaat niet altijd goed

Iemand belt bij jou thuis aan, je opent de app, je ziet livebeeld en kunt praten met je bezoeker. Dat gaat soepel als gebruiksgemak, beeld- en geluidskwaliteit oké zijn. Maar dat is niet bij alle deurbellen met camera het geval. Bij sommige deurbellen is een normaal gesprek onmogelijk door heel slechte geluidskwaliteit. Goed om op te letten dus!

  • Deurbel met camera aansluiten

Het is wel zo makkelijk als je voor je nieuwe deurbel met camera de bestaande bedrading en het bestaande toonkastje voor het belgeluid kunt gebruiken. Bij een deel van de geteste producten kan dat. Maar bij sommige deurbellen moet je in het kastje een omvormer installeren om het bestaande belgeluid te kunnen gebruiken.

  • Deurbel als beveiligingscamera

Gebruik je de slimme deurbel ook als beveiligingcamera? Dan sla je 2 vliegen in 1 klap. Bij een aantal deurbellen met camera uit onze test kan dat. Beeldkwaliteit is dan extra belangrijk. En bewegingsdetectie werkt meestal goed, maar op minder grote afstand. Vaak heb je wel een betaald abonnement nodig, ook voor beeldopslag.