Vermoeden van een drugslab in de buurt? Meld het anoniem.

Vermoeden van een drugslab in de buurt? Meld het anoniem.

Een veilige buurt is er eentje zonder criminele praktijken. Helaas gebeurt het nog wel eens dat lege panden criminelen aantrekken. Zij verbouwen deze bijvoorbeeld tot drugslabs: levensgevaarlijke chemische fabriekjes voor xtc en amfetaminen. Vermoedens dat zich dit afspeelt in jouw buurt? Houd je buurt veilig en meld het anoniem.

Wat is een drugslab?

Een drugslab is een kleine chemische fabriek waar verdovende of hallucinerende middelen gemaakt worden. De bekendste synthetische drugs zijn ecstasy, amfetamine en GHB. Het gaat om pillen, poeder of vloeistof. Los van het feit dat het hierbij sowieso gaat om illegale praktijken, brengt een drugslab in de buurt extra gevaren met zich mee. Dit zit ‘m vooral in het afval wat hierbij vrijkomt. Drugsafval is namelijk giftig, bijtend afval dat in de brand kan vliegen of ontploffen. Ook kan drugsafval het grond- en/of drinkwater vervuilen en de bodem verontreinigen. Genoeg gevaren voor een veilige buurt.

Waaraan herken je een drugslab?

Er zijn een aantal aanwijzingen waardoor je zou kunnen vermoeden dat er zich een drugslab in je omgeving bevindt. Zo ruikt het in een drugslab vaak sterk naar chemicaliën, zoals oplosmiddelen (aceton). Om te voorkomen dat het buiten ook zo ruikt, zijn kieren van ongebruikte ramen en deuren vaak afgedicht. Verder zitten drugslabs vaak in de buurt van fabrieken of boerderijen die ook stinken (mestlucht). Daardoor valt de stank van het drugslab minder op. Oftewel, een drugslab zit meestal op een locatie die niet opvalt en is vaak goed afgeschermd met geblindeerde ramen en deuren.

Nog een paar tekenen die kunnen duiden op een drugslab:

  • Grote toegangsdeuren waar bestelbussen door naar binnen kunnen rijden. Zo zie je niet dat er jerrycans of vaten in- en uitgeladen worden.
  • Soms zijn er camera’s, alarminstallaties of honden aanwezig.
  • Binnen is het vaak rommelig en onoverzichtelijk.
  • Als je een chemische geur ruikt.

Er is altijd kans op giftige stoffen, een explosie of brand. Bel vervolgens de politie op 112 (uiteraard op veilige afstand van het lab). Je kunt ook bellen naar Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000. Noteer, als de situatie veilig is, bijzonderheden, zoals: nummerborden, auto’s, signalementen en opvallende activiteiten.