Trap niet in een babbeltruc!

Trap niet in een babbeltruc!

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van geld, waardevolle spullen, sieraden, of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, of dat ze de meterstand komen opnemen. Vooral ouderen worden slachtoffer van zulke babbeltrucs.

Kwetsbaarheid van senioren

Ouderen zijn vaak deels of volledig afhankelijk van anderen en daardoor kwetsbaar voor allerlei vormen, van misbruik, zoals bijvoorbeeld financiële uitbuiting. Naar schatting 30.000 ouderen (65+) zijn jaarlijks het slachtoffer van financiële uitbuiting. Voorbeelden zijn het wegnemen van geld, sieraden en goederen, maar ook extra pinnen met de bankpas van de oudere. Ouderen doen vaak geen aangifte omdat ze zich schamen of omdat ze niet weten hoe ze dat aan moeten pakken.

Preventietips tegen babbeltrucs aan de deur:

 • Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
 • Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
 • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij je thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
 • Geef nooit je pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
 • Bewaar altijd je pinpas en pincode apart.
 • Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen.

Babbeltruc bij een pinautomaat

Babbeltrucs komen niet alleen aan de deur voor. Ook bij een pinautomaat worden slachtoffers gezocht. Hoe dit in zijn werk gaat? Bij een veelvoorkomende vorm van een babbeltruc pint het slachtoffer boodschappen bij een supermarkt of neemt hij of zij geld op bij een pinautomaat. Ongemerkt kijkt de dader over de schouder mee om de pincode te achterhalen. Is dat gebeurd? Daarna steelt de dader de pinpas met een smoesje, door degene bijvoorbeeld af te leiden in de supermarkt. Vervolgens haalt de dader grote bedragen van de rekening.

Preventietips tegen babbeltrucs tijdens het pinnen:

 • Pin indien mogelijk binnen bij een bank, maar wees ook daar alert en pin veilig.
 • Scherm bij het intoetsen van je pincode de toetsen af.
 • Laat je niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat je bijvoorbeeld een bankbiljet of iets anders liet vallen. Denk je dat het geld toch van jou is? Stop dit dan in je jaszak en niet in je portemonnee.
 • Staat iemand te dicht bij je? Vraag voordat je gaat pinnen of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Ben je met zijn tweeën? Laat dan de tweede persoon zorgen dat er afstand blijft.
 • Berg je geld en pinpas in aparte vakjes van uw portemonnee op.

Voorkom dat je rekening kán worden leeggehaald

Om te voorkomen dat er grote bedragen van je bank- of girorekening gehaald kunnen worden, is het verstandig om geld dat niet direct nodig is, van je lopende rekening over te boeken naar een spaarrekening. Als je daarnaast via jouw bank zorgt dat je niet onnodig (veel) ‘rood’ kunt staan op je lopende rekening, voorkom je ook dat anderen grote bedragen van jouw rekening kunnen halen.

Tevens is het belangrijk om een dag-opnamelimiet in te stellen. Automatisch staat deze op ongeveer 1000 euro. Stel deze limiet bij naar bijvoorbeeld 200 euro. Bij eventuele diefstal van je pinpas en pincode (bij een babbeltruc) is de schade dan minder groot.

Toch slachtoffer van een babbeltruc? Doe aangifte!

Ben je slachtoffer van een babbeltruc en de dader is verdwenen? Bel dan met de politie op nummer 0900-8844. Als de dader nog in de buurt is, bel je direct met 112. Is je pinpas of creditcard gestolen tijdens een babbeltruc? Neem dan direct contact op met je bank om de passen te blokkeren. Zo voorkom je dat de dader geld kan opnemen met jouw pas.