Pas op, modder: gevaarlijker dan je denkt!

Pas op, modder: gevaarlijker dan je denkt!

De oogsttijd is weer begonnen, waardoor veel mensen met grote voertuigen van perceel naar perceel rijden op het platteland. En misschien ziet het er niet gevaarlijk uit, maar er bestaat altijd een kans dat er daardoor wat modder op de weg blijft liggen. Zeker als het veel regent en er daardoor modder op de weg blijft liggen, kan dat zomaar gevaarlijke wegsituaties opleveren. 

Modderseizoen: zorg voor een schone en veilige weg

Met (herfst)regen, neemt de kans op modderige en gladde wegen toe. Een risico voor weggebruikers. Vooral in de natte herfstmaanden zorgt modder voor verraderlijk gladde wegen. Aan de veroorzaker de verantwoordelijkheid om dit risico zoveel mogelijk te beperken. Een gladde weg kan voor alle partijen namelijk heel vervelende gevolgen hebben. Zelfs op een kleine landweg waar weinig verkeer komt.

Maar hoe komt het eigenlijk dat het gevaarlijk is? Als het heeft geregend, zijn de wielen van de landbouwvoertuigen waarschijnlijk modderig geworden tijdens het oogsten. Als gevolg blijft er dan veel modder op de weg plakken. Extra opletten dus, als je woont in een gebied waarbij je landbouw­voertuigen ziet oogsten!

Het gevaar van modder op de weg inperken

Enerzijds ligt er dus een verantwoordelijkheid bij tractoren en dergelijke voertuigen om de wegen waar ze over rijden schoon te maken zodra er is geoogst. Anderzijds is het belangrijk om als weggebruikers gewaarschuwd te zijn. Landbouwbestuurders zullen dan ook op hun oogstmomenten waarschuwingsborden langs hun gereden route moeten plaatsen: modderborden, die aangeven dat er op die specifieke wegen mogelijk slipgevaar is.

Modderbord waarschuwt voor modder op de weg

Een rechthoekig geel bord met grote letters die het gevaar aangeven: modder op de weg. Belangrijk om dan niet ineens vol op de rem te trappen. Als je over modder rijdt en plots dat rempedaal indrukt, kun je namelijk gaan slippen. Wat je wel kunt doen is je gas langzaam loslaten en zorgen dat je geen grote stuurbewegingen maakt.

Oftewel, wees alert zodra je zo’n geel modderbord tegenkomt. Of je nu een autobestuurder, fietser of scooteraar bent. Modder is namelijk gevaarlijker dan je denkt. Rij op die momenten dan ook voorzichtig.

Landbouwbestuurder? Neem je verantwoordelijkheid!

Iedereen die met trekkers en landbouwmachines de weg op gaat en daarbij mogelijk vervuiling kan veroorzaken, moet op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving. Neem je verantwoordelijkheid voor een schone en veilige weg. Als vervuiler van de weg ben je verantwoordelijk en aansprakelijk voor de eventuele gevolgen. Ook als je in opdracht werkt voor iemand anders. Door waarschuwingsborden en het schoonhouden van de weg kunnen ongelukken door modder op de weg worden voorkomen. Zorg ervoor dat je er alles aan hebt gedaan. Voor de veiligheid én je eigen geweten.

Modderprotocol: stappen om de weg schoon te houden

  • Informeer de wegbeheerder. Is vervuilen onvermijdelijk? Informeer dan minimaal 24 uur van tevoren de wegbeheerder en geeft de tijd en locatie van je werkzaamheden door.
  • Plaats modderborden. Plaats de juiste modderborden circa 75 tot 100 meter voor het weggedeelte met slipgevaar. Plaats de modderborden aan de rechterkant van de weg en zorg ervoor dat deze goed zichtbaar zijn.
  • Voorkom vervuiling door modder. Probeer in het land zo veel mogelijk aanhangende grond kwijt te raken. Maak bijvoorbeeld de wielen met een schop schoon voordat je de weg op gaat. Overweeg bij slechte weersomstandigheden een systeem van overladen.
  • Maak de weg schoon. Het schoonmaken van de weg is noodzakelijk. Dit voorkomt het vastrijden van de modder. Is vegen niet genoeg? Spuit de weg dan schoon.
  • Modderborden verwijderen. Is de weg schoon en niet meer glad? Verwijder dan direct de modderborden.
  • Ben je klaar? Meld het bij de wegbeheerder. Als de weg weer vrij is van modder, meld je dit bij de wegbeheerder.