Help levens redden in jouw buurt!

Help levens redden in jouw buurt!

Reanimatie redt levens. In onze video ‘Hoe kun je succesvol reanimeren met AED?’ heb je al kunnen horen hoe de meest succesvolle reanimaties te danken zijn aan omstanders of buurtbewoners die zelf alvast een reanimatie gestart zijn. Hieronder lees je meer over een hartstilstand en hoe je zelf in actie kunt komen. Zo maak je ook jouw buurt hartveiliger!

Direct reanimeren bij een hartstilstand is van levensbelang. Met hartmassage en mond-op-mondbeademing zorg je dat het bloed blijft stromen; met een AED kan het hart weer gaan kloppen. Zelf kunnen reanimeren bij een hartstilstand? Zoek een reanimatiecursus bij jou in de buurt en meld je aan ( https://www.hartstichting.nl/reanimatie/leer-reanimeren/aanmelden-reanimatiecursus)

Misverstanden over reanimatie

Helaas doet er veel nepnieuws de ronde over reanimatie. Wij hebben de vijf grootste misverstanden voor je op een rij gezet.

1) Hoesten helpt bij een hartstilstand

Hoesten helpt niet om een hartstilstand te voorkomen! Sterker nog: het is niet mogelijk om op dat moment te hoesten. Je verliest bij een hartstilstand vrijwel meteen het bewustzijn doordat de bloedsomloop stopt.

2) Na een reanimatie word je een kasplantje

Vroeger was de kans om een hartstilstand te overleven veel kleiner en ook de kwaliteit van leven na een hartstilstand veel lager. Dit is gelukkig verbeterd door directe reanimatie door omstanders, snel en succesvol inzetten van AED’s, uitgebreide behandelmogelijkheden door ambulancezorgverleners en betere behandeling in het ziekenhuis. 90% van de slachtoffers die tegenwoordig een reanimatie overleeft, maakt het na de reanimatie goed. Een vegetatieve staat (of het worden van een ‘kasplantje’) is zeldzaam. Veel mensen kunnen na verloop van tijd hun werk weer hervatten. Maar een klein deel leeft met ernstige gevolgen van een hartstilstand.

3) Door alleen hartmassage en beademing wordt iemand gered

Alleen een hartmassage en beademing is niet genoeg. Een AED is áltijd nodig. De elektrische schok kan het hart weer normaal te laten kloppen. Reanimeren is van levensbelang om de tijd te overbruggen tot de AED de schok geeft. Dit zorgt er namelijk voor dat er in de tussentijd zuurstof naar de hersenen blijft gaan. Want al na vier tot zes minuten zonder zuurstof raken hersencellen onherstelbaar beschadigd.

4) Een hartstilstand is altijd duidelijk te herkennen

Een grote misvatting! In films en tv-series zie je iemand met een hartstilstand compleet stil liggen. Als iemand nog naar adem hapt, beseffen omstanders vaak niet direct dat het een hartstilstand is. En dat terwijl reanimeren direct nodig is om geen kostbare tijd verloren te laten gaan. Bij een hartstilstand raak je binnen 10 seconden bewusteloos. Het kan dus echter dat iemand nog zwaar en luidruchtig naar adem hapt. Maar de normale ademhaling is gestopt en iemand ziet er grauw uit. Direct reanimeren is dan van levensbelang.

5) Bij een hartstilstand staat het hart helemaal stil

Vaak staat het hart bij een hartstilstand niet echt stil, maar is er een ander probleem. De hartkamers trillen heel snel en chaotisch. Het hart kan niet meer normaal samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Het hart pompt dan geen bloed meer rond en de organen krijgen geen bloed en zuurstof meer. Hartmassage en beademing kan de bloedsomloop in stand houden. De schok van de AED kan het hart ‘resetten’ en zo kan het hart weer gaan kloppen.

Het belang van 112 en een AED

Een hartstilstand in jouw omgeving? Bel altijd direct 112. Het reanimatie oproepsysteem HartslagNu stuurt dan direct burgerhulpverleners uit de buurt om het slachtoffer te helpen. Zij kunnen er met de AED binnen de belangrijke eerste zes minuten zijn, als de ambulance vaak nog onderweg is. Hoe sneller je een AED inzet bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskans. Daarom is het van levensbelang dat in elke buurt een AED hangt. Bekijk op deze kaart of jouw buurt al voorzien is van een AED ( https://www.hartstichting.nl/aed)

Kun jij reanimeren? Word dan burgerhulpverlener!

Via deze link ( https://www.hartstichting.nl/reanimatie/word-burgerhulpverlener) kun je jezelf aanmelden als burgerhulpverlener en zo in actie komen bij een hartstilstand in jouw buurt. Als burgerhulpverlener krijg je een oproep op je mobiel als iemand in jouw buurt 112 belt bij een hartstilstand. Je gaat dan zo snel mogelijk naar het slachtoffer toe en reanimeert tot de ambulance arriveert.

Om burgerhulpverlener te worden, moet je 18 jaar of ouder zijn en in de afgelopen twee jaar een van deze trainingen hebben gevolgd:

  • Een basis- of herhalingscursus volwassenenreanimatie
  • Een herhalingscursus voor burgerhulpverleners
  • Een reanimatietraining als bedrijfshulpverlener of EHBO’er
  • Een reanimatietraining voor je beroep of studie (bijvoorbeeld arts, brandweer of politie)

Natuurlijk blijft het belangrijk om je kennis en vaardigheden bij te houden om de juiste hulp in jouw buurt te bieden!