Barbecueën? Doe het veilig!

Barbecueën? Doe het veilig!

De Nederlandse zomer is helaas tot nu toe een redelijk natte bedoeling. Maar je weet wat ze zeggen: na regen komt zonneschijn. En zeg je zon, dan zeg je lange dagen en het aansteken van… de BBQ! Helaas is dat niet geheel zonder gevaren. Wij vertellen je hoe je veilig kunt barbecueën.

BBQ altijd buiten

Het klinkt misschien als een open deur, maar we willen het toch sterk benadrukken: een BBQ is bedoeld om buiten te gebruiken. Laat deze dus ook altijd buiten. Oók als je feestje in het water dreigt te vallen door een regenbui. Een BBQ binnen zetten is letterlijk levensgevaarlijk. De rook van de BBQ bevat namelijk een hoge concentratie koolmonoxide. Koolmonoxide is giftig. Wanneer je de BBQ binnen zet, blijft die giftige rook hangen en kun je er ziek van worden. In een ernstig geval kun je er zelfs aan overlijden. BBQ dus altijd buiten.

Veiligheidstips

Er zijn verschillende soorten barbecues: elektrisch, op gas en met briketten. Welke je ook gebruikt; een barbecue is een verbrandingstoestel en daarmee heb je dus kans op een (ongecontroleerde) brand en mensen die brandwonden oplopen. Gelukkig zijn er een aantal handige tips om dat te voorkomen.

  • Plaats een BBQ altijd op een vlakke ondergrond en op veilige afstand van schuttingen, heggen, (party)tenten, tuinmeubels enzovoort. Verplaats de BBQ niet als deze aan is!
  • Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de BBQ. Ook is het goed om een blusmiddel in de buurt te hebben, bijvoorbeeld water of een emmer zand. Dit zand kun je ook gebruiken om de BBQ na gebruik veilig af te dekken.
  • Om jezelf te beschermen tegen spatten en vonken is het slim om niet met ontbloot bovenlijf te barbecueën. Draag een schort of kleding die niet makkelijk in brand vliegen.
  • Gasbarbecue? Controleer dan de datum op de gasfles en de gasslang op gaatjes. Zet de gasfles rechtop en steek de BBQ pas aan op het moment dat je het gas opendraait.
  • Elektrische barbecue? Pas op voor regen! Water en elektriciteit zorgt voor kortsluiting. Controleer het warmte-element verder ook regelmatig op roest en slijtage.

Toch vlamgevat?

Je hoopt dat het nooit voorkomt, maar stel dat jij of een ander persoon toch vlamvat, is het belangrijk snel te handelen. De persoon van wie de kleren in brand staan, kun je het beste in een (blus)deken rollen. Brandwonden moet je daarnaast zo snel mogelijk ‘blussen’ door minimaal tien minuten met lauw stromend water te koelen. Hierbij is ieder water geoorloofd, dus ook bijvoorbeeld slootwater. Bel bij ernstige brandwonden vervolgens altijd 112.