Cybercrime: word geen money mule!

Cybercrime: word geen money mule!

In de online-/cyberwereld blijft dreiging schuilen als je niet goed oplet. In dit bericht waarschuwen je voor het fenomeen ‘money mule’: dé manier van cybercriminelen om illegaal verkregen geld wit te wassen. Hiervoor ronselen de criminelen mensen – vaak jongeren – met alle gevolgen van dien.

De schakel voor de cybercrimineel

Het is een groeiend probleem. Money mules, ook wel geldezels, zijn mensen die worden geronseld om hun rekening te laten misbruiken door criminelen. Als mensen hun bankpas/rekening en pincode geven, storten slachtoffers van internetoplichting geld op de rekening van deze geldezels. Zo zijn money mules de schakel waardoor cybercriminelen geld in handen krijgen in de fysieke wereld. Hiermee maakt een money mule zich vaak onbewust schuldig aan het witwassen van illegaal geld en blijft de crimineel anoniem. Aangezien dit witwassen strafbaar is, kan dit verstrekkende gevolgen voor de money mule hebben.

Ronselen onderweg van en naar school of studie

Bij vrijwel alle vormen van online fraude gebruiken de daders bankrekeningen van anderen. Dat doen ze door pinpassen te kopen, in veel gevallen van kwetsbare jongeren. Zo blijven de criminelen zelf uit het zicht van politie en justitie.

Money mules kunnen worden geronseld door middel van smoesjes of door hen een financiële vergoeding aan te bieden voor het beschikbaar stellen van hun bankrekening of pinpas. Criminelen proberen money mules op een sluwe manier te strikken. Dit gebeurt onderweg naar school of studie, in het OV, op straat, maar ook op een feestje, in sportclubs of via social media of online advertenties. Iedereen kan een money mule worden, maar onderzoek wijst uit dat het vaak jongeren en jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar betreft. De pakkans is van deze criminele praktijken is groot voor de money mule: niet de criminelen draaien op voor de schade, maar de jongeren.

Mijn scam, jouw probleem!

Jongeren zijn een gemakkelijke prooi, omdat de ronselaar vertelt dat ze er honderd of zelfs tweehonderd euro mee kunnen verdienen. Dat is veel geld voor weinig inspanning. De jongeren worden, soms zonder dat ze het doorhebben, een crimineel netwerk ingesleurd. Daarom vraagt de politie nu aandacht voor deze groeiende criminaliteitsvorm. 

Sinds 20 september is in samenwerking met de gezamenlijke banken (Veilig Bankieren) een preventiecampagne gestart: Mijn scam, jouw probleem! Op zeven grote NS-stations in Nederland kun je een video zien waarmee er aandacht wordt gevraagd voor het ronselen van jongeren. Ook ontvangen mbo’s en hbo’s van de politie een persoonlijke brief en een informatiepakket. De campagneboodschap bevat een duidelijke waarschuwing: door het schetsen van herkenbare situaties kunnen jongeren – en hun directe omgeving – het herkennen als ze geronseld worden als money mule. Daarnaast laat de campagne zien dat het grote gevolgen kan hebben als je jouw pinpas of bankrekening beschikbaar stelt voor criminelen. Zo riskeer je een strafblad en loop je het risico dat je geen bankrekening meer kan openen.

Oftewel, een gewaarschuwd mens telt voor twee: word geen money mule!