Vlieg je drone veilig

Vlieg je drone veilig

Het vliegen met een drone is een populaire hobby. Net een drone gekocht? Bereid je goed voor op je eerste vlucht! Net als een echte piloot heb je de verantwoordelijkheid om geen ongelukken te veroorzaken. Hieronder vind je een aantal adviezen die je helpen om op een veilige en verantwoorde manier met een drone te vliegen.

Door je aan de regels te houden ga je niet alleen veilig te werk maar voorkom je ook overlast. Het gebruik van drones neemt flink toe, het overlast dus ook. Overlast door een drone kunt u melden bij de plaatselijke politie. Vliegt er een drone boven uw huis of woonwijk? Geef de politie dan de datum en het tijdstip waarop u deze overlast ervaart. Maak ook een foto of video. Melden kan ook online.

Ken je drone

Leer je drone goed kennen voordat je ermee gaat vliegen. Weet hoe je zorgt voor een goed GPS-signaal en houd de accu in de gaten; vlieg je drone op tijd terug. Neem de handleiding goed door en neem deze als naslagwerk mee als je eropuit trekt.

Eerst oefenen

Het is verstandig om eerst rustig de mogelijkheden en eigenschappen van je drone te verkennen. Ga naar een rustige plek en maak een paar oefenvluchten, totdat je vertrouwd bent met de besturing en de vliegeigenschappen van je drone.

Check de omgeving

Kijk goed rond waar je wilt gaan vliegen: zijn er obstakels die je moet vermijden? Kies een open plek waar je voldoende ruimte hebt om de drone veilig te laten opstijgen. Vlieg niet hoger dan 120 meter en houd de drone gedurende de hele vlucht in het zicht. Laat je drone aan de grond als de zon onder is gegaan.

Weet waar je wel en niet mag vliegen

Je kunt niet zomaar overal met je drone vliegen, in verband met de veiligheid van de mensen om je heen. Vlieg bijvoorbeeld niet boven aaneengesloten bebouwing, mensen, wegen en havens, of nabij vliegvelden.

Let op! Sinds 31 december 2020 gelden er nieuwe regels voor drones:

drone piloot

1. Registreer jezelf als dronepiloot

Als je drone meer weegt dan 250 gram en/of een camera heeft, moet je jezelf registreren als dronepiloot. Dat kan via de RDW.  

2. Haal je vliegbewijs

Als je je drone geregistreerd hebt, moet je een Europees dronecertificaat halen. Het basisbewijs A1/A3 kun je halen met een online cursus. Via de RDW vraag je vervolgens je vliegbewijs aan. Deze moet je altijd bij je hebben als je met je drone op pad gaat. Als je drone zwaarder is dan twee kilo en als je bijvoorbeeld vlak boven mensen wilt vliegen, heb je het aanvullende bewijs A2 nodig.

3. Check je verzekering

Drone geregistreerd en vliegbewijs gehaald? dan kun je op pad met je drone! Check vooraf nog wel even je aansprakelijkheidsverzekering. Het is fijn als je goed verzekerd bent als je drone schade veroorzaakt aan (de spullen van) anderen.