Stuur vast, smartphone los!

Stuur vast, smartphone los!

Je smartphone is onmisbaar. Een geluid, trilling of scherm dat oplicht… Het is heel verleidelijk om dan, ook tijdens het autorijden of fietsen, direct even je smartphone te checken. En toch: we weten allemaal dat je smartphone gebruiken terwijl je aan het verkeer deelneemt een gevaarlijke combinatie is. Het leidt naar schatting tot enkele tientallen slachtoffers per jaar.

Risico’s van smartphonegebruik in het verkeer

Gebruik je tijdens het autorijden of op de fiets je smartphone, dan moet je je aandacht verdelen tussen je telefoon en het verkeer. Je ziet niet goed wat er om je heen gebeurt. En je reageert minder snel op andere weggebruikers. Vooral in onverwachte situaties kan dat natuurlijk levensgevaarlijk zijn. Je verliest gemakkelijk de controle over je rijtuig en je kunt verkeerssituaties niet meer goed inschatten. Daarnaast is het sowieso verboden om tijdens het autorijden en fietsen je telefoon in de hand te houden en te bedienen. Daar kun je dan ook een flinke boete voor krijgen.

Maar, naast het risico op een boete is het natuurlijk vooral belangrijk om je verantwoordelijkheid te nemen voor de verkeersveiligheid. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor alle weggebruikers om je heen. Hieronder lees je een aantal tips rond smartphonegebruik in het verkeer.

Zo houd je focus op het verkeer (en blijf je sociaal én veilig onderweg):

  • Bescherm jezelf tegen de verleiding om je smartphone te checken door te zorgen dat je geen berichten of notificaties binnenkrijgt. Zet je telefoon op ‘stil’ of op ‘niet storen’. 
  • In de auto mag je de telefoon wel bedienen (handsfree) via het dashboard alsje dat vóór het rijden instelt. Ook is spraakbediening toegestaan. Navigatie kan je dus nog wel gebruiken door de telefoon in de houder te zetten of door de spraakfunctie te gebruiken. 
  • We zijn vaak bang dat we iets ‘missen’. Maar hoe erg is het om je omgeving te laten weten dat je in het verkeer gewoon eens even niet bereikbaar bent? Er zijn handige hulpmiddelen om te laten weten dat je op een later moment zult antwoorden. Zo biedt Samsung de gratis In-Traffic Reply App. Deze app verstuurt automatisch reacties zonder dat jij je handen van het stuur hoeft te halen. Daarnaast is de SafeDrivePod een complete oplossing die ervoor zorgt dat het scherm van je smartphone volledig geblokkeerd is tijdens het rijden. Het is een apparaatje dat je in je auto bevestigt en die gekoppeld is met een app op je telefoon die bijhoudt of je aan het rijden bent.
auto stuur