Een veilig huis: hoe vervang je een cilinderslot?

Een veilig huis: hoe vervang je een cilinderslot?

In een ander bericht las je over het belang van goede sloten op je deuren voor een veilige woning. Soms wil je sloten het liefst vervangen, bijvoorbeeld wanneer je een nieuw huis hebt gekocht. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar in veel gevallen hoef je alleen maar de cilinder van het slot te vervangen en is het niet nodig om het slotmechanisme, deurkrukken etc. te vervangen.

Hoe kun je de cilinder uit het slot halen, zodat deze vervangen kan worden door een nieuwe cilinder (met sleutel)?

1.    Verwijder eerst de deurkruk

Dit doe je door met een kleine inbussleutel het kleine schroefje los te draaien waarmee de kruk zit geklemd. Dit hoef je maar aan een kant te doen. Zodra je de kruk van de as hebt geschoven, kan je de andere kant uit het slot trekken.

2.    Haal de schilden van het slot los

Als het goed is, zitten alleen aan de binnenkant van de deur de schroeven waarmee je ze los kan halen. Haal de schilden eraf omdat je zo de cilinder makkelijker los kunt halen.

3.    Doe de sleutel in de cilinder en draai de schroef los die aan de buitenkant van het insteekslot zit

Deze schroef schuift net wat uit onder het slot. Hierdoor komt de cilinder los te zitten. Nu kun je de sleutel een klein beetje draaien, waarna je de cilinder uit het slot kunt trekken en vervangen door een nieuwe.

4.    Plaats de nieuwe cilinder en maak alles weer in omgekeerde volgorde vast

En klaar is kees!

deurklink