Een schone buurt is een veilige buurt!

Een schone buurt is een veilige buurt!

Een fijne buurt om in te wonen vinden we allemaal belangrijk. Een belangrijk onderdeel daarvan is het schoon houden van je buurt en dat betekent dus ook: kleine spullen in de prullenbak gooien. Als je met zijn allen meehelpt en samen de buurt opruimt, draag je samen bij aan een schone buurt zonder zwerfafval. En een schone buurt is een veilige buurt!

Een schone leefomgeving is niet zomaar iets moois om na te streven. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen een schone leefomgeving belangrijk vinden. Op een schaal van 10 krijgt het belang dat wordt gehecht aan een nette leefomgeving gemiddeld het cijfer 8,3. Daarnaast heeft een schone en zwerfafvalvrije buurt tal van voordelen. 

  • Zwerfafval heeft een negatief effect op onze gezondheid en natuurlijk op die van de natuur. Vermijden dus!
  • Op een schone straat spelen meer kinderen en in een opgeruimde buurt voelen mensen zich veiliger.
  • Het opruimen van de eigen buurt zorgt niet alleen voor een nettere straat, maar ook voor meer onderling contact tussen de bewoners. Zo zullen er in een schone buurt, uiteraard wanneer dat met het oog op de coronamaatregelen weer kan, vaker activiteiten worden georganiseerd door de bewoners. Denk aan een buurt-barbecue, een spontane borrel op straat, of het samen kijken van belangrijke voetbalwedstrijden op een (geïmproviseerd) scherm. Dit soort initiatieven ontstaan simpelweg gemakkelijker in een leefomgeving die netjes wordt gehouden.
  • Nog een bij-effect van een schone buurt: deze blijft gemiddeld ook schoner. Het is een psychologisch effect dat mensen in een opgeruimde buurt hun spullen zelf ook sneller in de prullenbak gooien. Andersom werkt het ook zo: slingert op een plek zwerfafval, dan zijn mensen geneigd om zelf ook sneller rommel te laten slingeren.
afval

Hoe schoon is jouw buurt? Doe samen met je buurtbewoners mee met de Landelijke Opschoondag op zaterdag 20 maart. Dé dag om in heel Nederland buurten zwerfafvalvrij te maken (uiteraard op gepaste afstand). Zo ga je samen met je buurt opgeruimd – en veilig – de lente in! Meld je nu aan op SupportervanSchoon.nl