Beperk brandschade: do’s & don’ts

Beperk brandschade: do’s & don’ts

Een woningbrand is iets wat je echt wilt voorkomen. We hebben je al voorzien van preventietips voor de vlam in de pan, maar er zijn natuurlijk meer mogelijke brandgevaren in huis. Brand helemaal voorkomen is onmogelijk, maar het helpt als je bewust oplet. En als er dan toch brand uitbreekt, heb je allerlei mogelijkheden om de schade binnen de perken te houden. Hieronder een aantal tips om de brandveiligheid te vergroten.

Zorg dat de boel in huis op orde is

De basis voor een brandveilig huis is een optimaal functionerende elektrische installatie; aangelegd en onderhouden door een erkend installateur. Die zorgt bijvoorbeeld voor de verplichte losse groepen voor wasmachine, wasdroger en vaatwasser. Zelf kun je elke maand eenvoudig testen of de aardlekschakelaar van je installatie goed werkt.

Kwestie van opletten

Verder zijn er veel dingen die je kunt doen om brand te voorkomen. Het begint allemaal met bewust, verantwoord gedrag.

Don’ts

  • Laat je laptop niet op een plaid of dekbed liggen, ook niet als die stand-by staat.
  • Voor oplaadaccu’s geldt hetzelfde: leg ze op een tafel of bureau als ze ‘aan’ staan.
  • Zet geen brandende kaarsen dicht bij je (rol)gordijnen.
  • Voorkom dat je op de bank of in bed in slaap valt met een brandende sigaret in je hand.
  • Rol verlengsnoeren altijd helemaal uit en koppel vooral geen verlengsnoeren aan elkaar.

Do’s

  • Doe altijd alle deuren in huis achter je dicht, ook die van je slaapkamer. Een dichte deur houdt rook en vuur een tijd tegen.
  • Haal na elke droogbeurt de filters van de wasdroger goed leeg. De restanten die erin achterblijven zijn namelijk erg brandgevaarlijk.
stoffilter
  • Maak een vluchtplan waarin je alle mogelijke vluchtroutes uit je huis vastlegt. Oefen dat vluchtplan ook regelmatig, zodat alle bewoners de routes kennen en ook hun rol weten. En zorg ervoor dat iedereen bij de sleutels van de buitendeuren kan.

Pas op met een houtkachel of open haard

Schoorsteenbrand is in grote delen van Nederland brandoorzaak nummer één. Vaak gaat het dan om slecht onderhoud, dus regelmatig je schoorsteen laten vegen blijft belangrijk. Woon je in een huis met een rieten dak? Dan weet je dat je extra kwetsbaar bent.

Apparatuur om erger te voorkomen

Met een kleine investering plaats je melders in huis die jou tijdig waarschuwen voor brand of giftige rook en/of stoffen. Zo kun je eenvoudig erger voorkomen. Dat is het geld wel waard. Let op: laat dit soort melders regelmatig testen. Liefst op een vast tijdstip zodat het een automatisme wordt.

  • Rookmelders met een 9V-batterij of – liever nog – op 220V met een reservebatterij. Plaats ze in ieder geval op de vluchtroutes (gang en zolder), maar besef dat brand meestal juist ontstaat in verblijfruimten, bijvoorbeeld slaapkamers. Na een jaar of tien zijn ze wel ‘op’ en aan vervanging toe.
  • Koolmonoxide is ‘the silent killer’. Koolmonoxidemelders plaats je in de buurt van je cv-ketel, je kachel of eventueel je geiser.

Wat als er toch brand uitbreekt

Blijf kalm en besef dat de veiligheid van jou en je naasten voorop staat! Kijk of je eenvoudig maatregelen kunt nemen om de schade te beperken. Maar doe niets waarmee je de veiligheid van jezelf of je medebewoners op het spel zet. Je kunt dan beter razendsnel via 112 de brandweer bellen. Voer je vluchtplan uit en blijf daarbij zo dicht mogelijk bij de vloer: daar vind je ‘betere’ en koelere lucht. Heb je voldoende tijd? Vergeet dan je eventuele huisdieren niet.