7 Tips voor een optimaal beveiligd huis

7 Tips voor een optimaal beveiligd huis

Een veilig gevoel begint met een goed beveiligd huis. Nu de zomer langzaam maar zeker weer voorbij is – en er weer wat versoepelt qua coronamaatregelen – zijn we weer meer van huis. Geef dieven geen kans om daar misbruik van te maken! Er zijn veel manieren om je huis goed te beveiligen tegen inbraak, maar waar moet je beginnen? Met deze 7 tips voor het beveiligen van jouw huis maak je het inbrekers een stuk moeilijker.

Tip 1: Check je voordeur

Een goed beveiligde voordeur is de basis voor een goed beveiligd huis. Meer dan de helft van de inbrekers betreedt een woning namelijk via een deur. De voordeur is een van de deuren in huis die hierbij vaak wordt geforceerd, ingetrapt of geflipperd. Er zijn verschillende methoden om je deur goed te beveiligen, bijvoorbeeld met een meerpuntsslot waarmee je met één sleutel op meerdere plekken de deur op slot draait. Ook is het verstandig om een anti-inbraakstrip te monteren. Hierdoor wordt het voor een dief onmogelijk om de deur te forceren of te flipperen. 

Tip 2: Vergeet je achterdeur niet

In tegenstelling tot de voordeur zitten bij de achterdeur de scharnieren vaak aan de buitenkant en slaat deze deur naar buiten open. Dit maakt het voor een inbreker makkelijker om je huis binnen te komen. Dievenklauwen zijn daarom onmisbaar bij deuren waarbij de pennen gemakkelijk uit de scharnieren te tikken zijn. Daarnaast zijn net zoals bij de voordeur een meerpuntsslot en een anti-inbraakstrip aanraders voor het creëren van optimaal beveiligd huis.

Tip 3: Hang buitenverlichting en een beveiligingscamera op

Als er iets is wat inbrekers niet willen, is het gezien worden. En dat is precies wat je doet met het verlichten van je huis en tuin! Beveiligingsverlichting is er in vele soorten, maten en prijscategorieën. Naast beveiligingsverlichting is een beveiligingscamera een goede manier om verdachte personen in de gaten te houden.

Tip 4: Sluit ramen goed af

Een openstaand raam is wel heel uitnodigend voor een inbreker, dus doe naast je deuren ook je ramen dicht (en op slot) wanneer je het huis verlaat. Er zijn genoeg manieren om je ramen extra te beveiligen. Installeer voor een goede basis-beveiliging twee raam- of druksluitingen op je raam. Wanneer de scharnieren van het raam zich aan de buitenkant bevinden, is het verstandig om dievenklauwen te installeren.

Tip 5: Pas op voor onbekenden aan de deur

Er zijn inbrekers die naar binnen proberen te komen met een mooi praatje. Met een kierstandhouder zorg je dat de deur maar een klein stukje open kan. Op deze manier kan de afstand tussen jou en je onbekende gast behouden worden tijdens het gesprek. Wil je eerst even kijken wie er voor de deur staat? Installeer dan een deurspion zodat je onopgemerkt kunt bekijken wie er voor je deur staat.

Tip 6: Voor langere tijd van huis? Licht aan!

Ga je een tijdje van huis? Laat dan een bewoonde indruk achter. Laat waardevolle spullen niet rondslingeren: berg deze op achter slot en grendel. Met een tijdschakelaar brandt ’s avonds gezellig het licht in huis, waardoor het lijkt alsof je gewoon thuis bent.

Tip 7: Schaf een alarmsysteem aan

Installeer een alarmsysteem en maak dit kenbaar door een sticker op de deur te plakken. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

En ten slotte.. De waarde van een goede buur!

alerte buren
Alerte buren houden samen de buurt veilig.

Heb je een goede relatie met je buren? Vraag hen dan een oogje in het zeil te houden, bijvoorbeeld als je langer van huis bent. Deel via Veiligebuurt inbraken of verdachte activiteiten. Zo houd je elkaar op de hoogte, en scherp! En je buren beter leren kennen, is natuurlijk mooi meegenomen.