3 tips om lekkages in huis te voorkomen

3 tips om lekkages in huis te voorkomen

Het water komt momenteel met bakken uit de hemel. Een extra goed moment om te letten op een lekkage in huis. Dat begint namelijk met één klein onschuldig druppeltje, maar daar blijft het vaak niet bij. Zie het als een ‘vriendelijke waarschuwing’, voordat je wordt verrast met een zwembad in huis. Hier zijn drie tips om lekkages te voorkomen (niet alleen veroorzaakt door onstuimig voorjaarsweer).

Tip 1: houd je dakgoot schoon en bladvrij

Een daklekkage is vaak niet goed zichtbaar en heeft daardoor tijd om je huis aan te tasten voordat je erachter komt. Om lekkages te voorkomen, is goed onderhoud belangrijk. Zorg dat je één keer per jaar je dakgoot schoonmaakt. Als er bladeren in de afvoer komen, is de kans op lekkage het grootst. Vooral bij de uitloop van de dakgoot.

Als je niet te hoog woont, zoals in een flat, dan kun je de dakgoot zelf goed bijhouden. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag met een dakgoot- en rioolreinigingsset, een simpele gootschep of met een slimme dakgoot-egel.

Tip 2: vervang oude kitranden

kitten

Bijna alle lekkages ontstaan door achterstallig onderhoud. Zo ook in de badkamer. Het belangrijkste is dat je niet wegkijkt als je merkt dat het lekt. Vocht tast vrijwel elk materiaal aan en kan er uiteindelijk voor zorgen dat je veel onderdelen moet vervangen. En daar zit je niet op te wachten. Check daarom regelmatig of de kitranden niet broos zijn geworden en probeer ze elke vijf jaar te vervangen als ze zijn aangetast. Dat kun je laten doen, of zelf aanpakken.

Tip 3: zorg dat je afvoer schoon blijft

Wacht niet totdat het water niet meer wegloopt, maar wees een verstopping te slim af door preventief je wasbakken en doucheputje schoon te houden. Dat kan één keer in de twee maanden met een vloeibare ontstopper of ontstoppingsveer waarmee je opgehoopt vuil kunt weghalen. Zo weet je zeker dat je alleen maar natte voeten krijgt als je gaat douchen. Wel zo fijn.