Wees goed voorbereid! Wat kun je zelf doen om winterschade te voorkomen?

Wees goed voorbereid! Wat kun je zelf doen om winterschade te voorkomen?

Het jaar loopt op zijn einde en dat merk je ook aan het weer: de blaadjes zijn van de bomen en de temperatuur kruipt steeds verder naar een nulpunt. Oftewel, de winter is in volle gang. Dit seizoen wordt vaak gekenmerkt door extreem weer. Zware stormen, lange periodes van vorst en veel neerslag. Hoe kun je dan het beste schade in en om het huis voorkomen?

Buiten: stevige daken, schuttingen en een opgeruimde tuin

Door een flinke storm kunnen je dakpannen wegwaaien. Zware stormen komen meestal vanuit het (zuid-)westen. Dakpannen waaien er dan ook vaak aan de ‘luw’ zijde af. Je kunt overwegen om je dakpannen vast te zetten met speciale panklemmen en met een schroef. Stormen gaan ook vaak gepaard met hevige regenval. Zorg daarom dat dakgoten en uitlopen van platte daken regelmatig schoongemaakt worden. Zo kunnen bladresten de uitgang niet blokkeren waardoor goten en platte daken overlopen. Verder waaien door de harde wind tuinmeubelen snel om. Zet roerende zaken dus vast – aan de schutting of woning – of zet ze binnen. Let op: schuttingen vangen veel wind! Gebruik daarom hardhouten palen, deze gaan langer mee. Stort de palen niet in beton; als een schutting een beetje kan bewegen, breken de palen minder snel.

Binnen: goede cv-ketel en geïsoleerde leidingen

Je cv-ketel moet in de wintermaanden flink presteren. Zorg daarom voor jaarlijks onderhoud en kijk tijdens de winterperiode regelmatig of de installatie nog op druk staat. Vul indien noodzakelijk de installatie bij. Het is verstandig om tijdens het vullen bij de slang te blijven: aan het einde bouwt de druk zich ineens op, waardoor de slang kan scheuren. Verwijder na het vullen de vulslang, alleen dan kun je zien dat beide kranen dicht zitten. Daarnaast moeten waterleidingen (en CV-leidingen) ook goed beschermd worden tegen vorst. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de leidingen te isoleren voor de kou vanaf de buitenkant en juist de warmte vanuit de woning er naartoe te geleiden.