Voorkom koolmonoxidevergiftiging!

Voorkom koolmonoxidevergiftiging!

Overvallen door een giftig gas in je eigen huis… Je moet er niet aan denken. Toch lopen er ieder jaar in Nederland honderden mensen een koolmonoxidevergiftiging op en belanden hierdoor in het ziekenhuis. Koolmonoxide, ook wel koolstofmonoxide, is een giftig en kleur-, smaak-, en geurloos gas dat moeilijk te detecteren is. Maar hoewel je koolmonoxide niet ruikt of ziet, is een koolmonoxidevergiftiging wel te voorkomen. Wij geven een aantal belangrijke tips.

Vier tips om het risico op koolmonoxidevergiftiging te verkleinen:

  1. Heb je een schoorsteen omdat je een houtkachel hebt? Laat die dan minimaal één keer per jaar vegen.
  2. Laat je geiser, gaskachel of cv-installatie elk jaar controleren door een erkend installateur. Je kunt ook zelf signalen zien dat de cv-ketel het gas niet goed meer verbrandt.  Bijvoorbeeld wanneer gasvlammen oranje of geel kleuren in plaats van blauw, of wanneer je ramen geregeld beslaan.
  3. Zorg dat je continu voldoende ventileert in je huis, dus 24/7.
  4. Plaats koolmonoxidemelders in huis, vooral in kleinere kamers of plekken waar de ventilatie slecht is.
koolmonoxide melder

Vermoed je dat je een koolmonoxidevergiftiging hebt?

Als je toch te veel koolmonoxide binnenkrijgt, dan kun je last krijgen van lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, slaperigheid, verwarring, vermoeidheid en een versnelde hartslag. Zet bij een vermoeden van een vergiftiging eerst alle ramen en deuren zo ver mogelijk open, zodat je goed ventileert en het giftige gas weg kan. Waarschuw daarna je huisgenoten en ga zo snel mogelijk met zijn allen naar buiten. Bel vervolgens 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op. Raadpleeg ook zeker een huisarts na een vergiftiging.