Veilig samen thuis? Vijf tips om een vlammetje te voorkomen.

Veilig samen thuis? Vijf tips om een vlammetje te voorkomen.

Vanwege het coronavirus en een tweede lockdown zitten we momenteel extra veel binnen. Het laatste waar je dan mee te maken wilt krijgen, is een brand in huis. Helaas komen dit regelmatig voor. Wil je extra zekerheid en de geruststelling dat jouw kostbare woning – en alles wat zich daarin bevindt – goed beschermd is tegen brand? Volg dan onderstaande tips waarmee je het brandrisico verkleint.

Tip 1: rookmelders

Rook is gevaarlijker dan vlammen. En als je slaapt, ruik je niets. Hang daarom voor op elke verdieping een rookmelder aan het plafond, bij voorkeur in het midden van de ruimte. Voor meer veiligheid plaats je (gekoppelde) rookmelders in de slaapvertrekken en risicoruimten (cv-ruimte, plaatsen waar opgeladen wordt etc.). Ga voor meer informatie over rookmelders naar www.rookmelder.nl.

Tip 2: opladers

opladers
Teveel of slechte opladers zijn een brandrisico

Laad apparaten op als je wakker bent. Het liefst op een onbrandbare ondergrond en uit de buurt van brandbare voorwerpen. Haal bij het aan- en afkoppelen van de accu eerst de stekker uit het stopcontact. Zorg dat de accu niet  valt. Controleer regelmatig de accu en de kabels op beschadigingen.

Tip 3: vlam in de pan?

Gebruik dan geen water! Dat veroorzaakt namelijk steekvlammen. Zet meteen de kookplaat en de afzuigkap uit en probeer de pan af te dekken door een deksel of een grotere pan over de pan heen te schuiven. Laat deze minimaal een half uur liggen, blijf uit de rook en bel altijd 112.

Tip 4: brandblussers

Zorg voor goede brandblusapparatuur in huis en laat die regelmatig controleren.

Tip 5: schoorstenen (al dan niet i.c.m. rieten dak)

Laat schoorstenen minimaal 1x per jaar door een gecertificeerde (ASPB) schoorsteenveger vegen. Stook alleen goed gedroogd hout (minimaal 2 jaar gedroogd). Let op: bij een rieten dak is een vonkenvanger verplicht.