Een rookmelder: onmisbaar in ieder huis

Een rookmelder: onmisbaar in ieder huis

Stel, er breekt ’s nachts brand uit in je huis. Je wil er misschien niet aan denken, maar in zo’n geval loop je veel gevaar. Je wordt namelijk niet wakker van rooklucht. En rook bevat veel giftige gassen waardoor je al binnen enkele minuten bewusteloos kunt raken. Daarom is het van levensbelang om in je huis een aantal rookmelders te hebben hangen. Zo wordt je toch op tijd gewaarschuwd voor brand en kan het leven van jezelf en je huisgenoten worden gered. Oftewel, plaats – goed werkende – rookmelders in huis! Ze zijn goedkoop en eenvoudig te installeren.

De beste plek om een rookmelder te plaatsen

Een rookmelder kun je het beste plaatsen aan het plafond op elke verdieping van je huis; de gang of ruimte tussen de keuken en de woonkamer zijn bijvoorbeeld goede plekken. Let op: plaats een rookmelder op minimaal 50 cm van de zijmuur en hoeken van een vertrek. Je kunt beter geen rookmelder plaatsen in de keuken of de badkamer, in de garage, bij een ventilator of bij de verwarming of op vochtige plekken. Op deze plekken neemt de kans op een vals alarm van de rookmelder toe. Of de rookmelder gaat kapot, doordat er teveel stof in komt.

Onderhoud je rookmelder!

Uit onderzoek van de brandweeracademie blijkt dat van alle mensen met rookmelders in huis, slechts 45% werkende rookmelders heeft hangen. Om ervoor te zorgen dat een rookmelder altijd werkt, is het belangrijk hem af en toe schoon te maken. Druk regelmatig de testknop in om de werking te controleren én vervang de batterij op tijd, die gaat gemiddeld één jaar mee. Als de batterij van een rookmelder bijna leeg is, hoor je een hard piepsignaal.

rookmelder plafond