Burenoverlast: hoe voorkom je dat het uit de hand loopt?

Burenoverlast: hoe voorkom je dat het uit de hand loopt?

We zitten met zijn allen meer thuis dan ooit. Waar je nu misschien niet altijd direct bij stilstaat, is dat thuisactiviteiten (geluids)overlast kunnen veroorzaken bij buurtgenoten die ook veelal thuis zijn. Hoe houd je de relatie met je buren goed? En vooral: hoe voorkom je dat het uit de hand loopt?

Zorg voor een goede communicatie

Voor een goede relatie met je buren is open communicatie erg belangrijk. Zo is het een kleine moeite om je buren even vriendelijk te groeten of om af en toe even een praatje te maken. Dit schept verbinding, waardoor er minder snel ruzie ontstaat. Als er dan eens iets is, is het gemakkelijker om dit bij je buren aan te kaarten. De buren even inlichten over eventuele overlast is ook verstandig. Ben je bijvoorbeeld van plan te gaan klussen, of  – wanneer het weer kan en mag – een feestje te geven, is het raadzaam om je buren dit te laten weten. Je kunt veel ellende voorkomen wanneer je dit eerst met elkaar bespreekt.

Lopen de ergernissen toch onverhoopt op, dan hebben wij zes tips om een serieus conflict te voorkomen:

  1. Ook al ben je geïrriteerd of boos, probeer rustig en vriendelijk te blijven. Laat merken dat je het graag op wilt lossen.
  2. Stoor je je ergens aan, bespreek het direct met je buren. Zo lopen de irritaties niet (nog) hoger op.
  3. Bedenk goed waaraan je je precies stoort, dan kun je jouw klacht duidelijker overbrengen.
  4. Noem niet alleen de punten die je storen. Leg uit dat je jouw buren ondanks de overlast nog steeds waardeert.
  5. Geef je buren de tijd om de klacht te laten bezinken en erop te reageren.
  6. Zoek samen naar een passende oplossing.

Probeer het altijd eerst zelf op te lossen

buur praat
Praat het uit met elkaar

Helaas lukt het niet altijd om de relatie met je buren goed te houden. Houd in ieder geval altijd in je achterhoofd: ook al heb je (juridisch) gelijk, als je serieuze stappen onderneemt, zal dit de relatie met je buren niet ten goede komen. Probeer het daarom eerst zelf op te lossen.