Houd je stoep sneeuwvrij voor een veilige buurt!

Houd je stoep sneeuwvrij voor een veilige buurt!

We kunnen wel zeggen dat de winter nu écht is aangebroken. Momenteel heeft het hele land te maken met temperaturen ver onder het nulpunt en vooral: een dik pak sneeuw. Sneeuw die overal terechtkomt, ook voor je eigen huis. Niet alleen jijzelf, maar ook de buurman die langs je huis loopt, vindt het fijn als dat zonder slippen en uitglijden kan. Misschien toch maar even sneeuw ruimen dus; zo maak je de buurt voor elkaar een stukje veiliger. Maar wat is de handigste manier?

Hoe kun je het beste sneeuw van de stoep verwijderen?

Je kunt op verschillende manieren de sneeuw van je stoep verwijderen. Het eenvoudigst is om een sneeuwschuiver te gebruiken en de laatste vlokken weg te bezemen. Schuif de sneeuw naar de zijkant van de stoep, maar let erop dat het niet in de afvoergoot naast de stoep terechtkomt. Bij grote hoeveelheden sneeuw en ijs kan het afvoerkanaal namelijk verstopt raken. Het mooiste is als alleen het smeltwater de afvoergoot inloopt.

Sneeuw ruimen met strooizout

Soms is de sneeuw al zo vastgevroren, dat je het niet helemaal wegkrijgt met een sneeuwschuiver en een bezem. Dan kun je ook strooizout gebruiken, dat onder andere in de supermarkt te koop is. Haal het grootste deel van het sneeuwpak weg met een sneeuwschuiver. Je hebt dan maar weinig zout nodig voor het laatste restje. Strooi het zout gelijkmatig uit en zie hoe het direct zijn werk doet. 

Strooizout vervangen door zand

Een nadeel van zout strooien is dat de ondergrond ziltig wordt. Dat heeft gevolgen voor het bodemleven en daarmee voor planten in de buurt. Ook lopen honden door het strooizout en krijgen dat binnen als ze hun poten likken. En dat is niet erg gezond. Er bestaat wel zoiets als ‘groen’ strooizout, maar dit is een stuk duurder dan gewoon strooizout. In plaats van strooizout kun je daarom ook kiezen voor zand. De sneeuw smelt dan niet, maar de grip op de ondergrond verbetert, doordat de stoep stroever wordt.

man met hond in de sneeuw