11 tips om cybercrime te voorkomen

11 tips om cybercrime te voorkomen

Met een veilig gevoel leven, dat willen we allemaal. Maar de (on)veiligheid zit hem niet alleen in je directe en zichtbare leefomgeving, zoals je huis, buurt en naasten. Ook in de meer ‘onzichtbare’ online-/cyberwereld schuilt dreiging als je niet goed oplet. Met deze gouden tips behoud je ook achter een beeldscherm een veilig gevoel.

1. Installeer een antivirusprogramma

Gebruik een goed antivirusprogramma om je computer, tablet en smartphone te beschermen en schakel automatische updates in.

2. Gebruik lange wachtwoorden

Een lang en uniek wachtwoord (liefst 12 tekens of meer) is belangrijk, vooral bij cruciale systemen zoals DigiD of online bankieren. Maak waar mogelijk gebruik van twee-staps-verificatie om je account extra te beschermen.

3. Installeer software-updates

Update je besturingssystemen, browsers en andere programma’s regelmatig om beveiligingslekken te verhelpen.

4. Maak alleen verbinding met vertrouwde wifi-netwerken

Bij openbare en onbeveiligde wifi netwerken kunnen anderen mogelijk ‘meekijken’. Verstuur dus geen gevoelige gegevens (e-mail, internetbankieren) over netwerken die je niet kent of niet vertrouwt.

5. Open nooit berichten en onbekende bestanden die je niet verwacht of vertrouwt

Ga nooit in op een onverwacht bericht met een bijlage, hyperlink of verzoek om in te loggen; zelfs niet wanneer je de afzender kent.

6. Installeer alleen apps via de officiële applicatiewinkels

Installeer apps alleen via de officiële applicatiewinkels en gebruik geen illegale kopieën.

7. Controleer het adres van websites

Controleer het webadres (URL) en het certificaat (het hangslotje in de adresbalk van de browser) om vast te stellen dat je geen onveilige website bezoekt.

8. Ongevraagd helpdesk advies: verbreek de verbinding

Oplichters doen zich voor als medewerkers van IT-bedrijven en proberen je telefonisch wijs te maken dat je een computerprobleem hebt, waarmee ze je (tegen een vergoeding) kunnen ‘helpen’. Ga nooit met deze mensen in gesprek. Gerenommeerde bedrijven bellen niet met dit soort meldingen.

9. Bedenk goed met wie je wat deelt op internet

bankpas pc
Pas op welke bankgegevens je op welke site invult, weet je zeker dat je op een betrouwbare site zit?

Het is heel moeilijk om iets weer van internet af te krijgen. Denk dus goed na over wat je wel of niet wilt delen en wees selectief in wie toegang krijgt tot je profiel en gegevens.

10. Maak regelmatig back ups

Door regelmatig back-ups te maken van je bestanden of foto’s, bijvoorbeeld via een USB-stick of externe harde schijf, kun je schade van gijzelsoftware of virussen beperken omdat je een kopie hebt van je gegevens.

11. Ten slotte.. gebruik je gezond verstand!

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.