Wat te doen tegen geluidsoverlast in je buurt?

Geluidsoverlast is iets waar veel mensen mee te maken hebben, van luide feestjes tot het constante geruis van verkeer – het kan zorgen voor stress en irritatie. Hoe pak je dit aan, zonder dat het het uit de hand loopt? Wij geven je praktische tips om geluidsoverlast te verminderen en je buurt weer rustiger te maken.
1. Praat erover
Als de buren voor overlast zorgen kan een vriendelijk gesprek vaak al wonderen doen. Veel mensen zijn zich niet bewust van de overlast die ze veroorzaken. Vraag rustig of ze rekening willen houden met de geluidsoverlast, bijvoorbeeld door later in de avond stiller te zijn.
2. Meld het bij de verhuurder
Als het probleem blijft aanhouden, meld de overlast dan bij je verhuurder. Veel verhuurders hebben richtlijnen en procedures voor het aanpakken van geluidsoverlast in hun woningen. Zij kunnen tussenbeide komen en mogelijk actie ondernemen om het probleem op te lossen.
3. Houd een geluidslogboek bij
Is het nog steeds niet opgelost? Schrijf dan op wanneer en hoe vaak de overlast voorkomt. Dit kan handig zijn als je besluit de gemeente of politie in te schakelen. Het helpt om feiten op tafel te leggen, in plaats van alleen maar emoties.
4. Zet de gemeente in
Als een gesprek niet helpt, kun je de gemeente inschakelen. Geluidsoverlast kan in sommige gevallen zelfs als verstoring van de openbare orde worden gezien. De gemeente kan dan handhavend optreden, bijvoorbeeld door boetes op te leggen.
6. Samen sta je sterker
Geluidsoverlast is vaak niet alleen jouw probleem. Bespreek het met je buren en kijk of jullie samen een oplossing kunnen vinden. Bijvoorbeeld door geluidsnormen in de buurt af te spreken of gezamenlijke actie te ondernemen.
Door rustig en doelgericht te handelen, kun je geluidsoverlast effectief aanpakken. Zo creëer je een rustigere leefomgeving voor jezelf en je buurtbewoners.
Wanneer bel je de politie?
Alleen bij acute dreiging of gevaar bel je 112. In andere gevallen 0900-8844. De politie kan optreden als iemand een strafbaar feit begaat of de openbare orde verstoort.
Bron: https://www.politie.nl/informatie/wat-kan-ik-doen-tegen-geluidsoverlast.html