Gestolen kentekenplaat

Jaarlijks worden er door het RDW ongeveer 65 duizend zogenaamde duplicaat codes afgegeven voor een gestolen of verloren kentekenplaat. Hierbij zitten al de circa 10 duizend aangiften van gestolen kentekenplaten.

Duplicaatcode op kentekenplaat

In sommige gevallen staat op de kentekenplaat een cijfer (bijvoorbeeld 1 of 2) boven het eerste streepje op de plaat. Dit is een duplicaatcode. Dit cijfer geeft aan hoe vaak er kentekenplaten voor het voertuig zijn afgegeven. Vraag je een nieuwe kentekenplaat aan na verlies of diefstal, dan krijg je een 1 op de kentekenplaat (duplicaatcode 1). Daarna een 2 een 3 enzovoort. Net als de cijfers en letters op de kentekenplaat moet ook de duplicaatcode goed leesbaar zijn. (bron: rdw.nl)

Kentekenplaat uitleg

Bron: rdw.nl

Wat te doen bij kentekenplaat diefstal?

65000

duplicaat codes jaarlijks

Aangifte doen diefstal kentekenplaat

Doe altijd aangifte van vermissing of diefstal. Eventueel misbruik wordt niet voorkomen maar de ellende erdoor vaak wel. Als je slechts één kentekenplaat mist, kan het verloren zijn. Maar als er twee platen weg zijn, dan zijn ze hoogst waarschijnlijk gestolen. Mocht je één plaat missen, controleer dan bijvoorbeeld eerst de wasstraat of deze daar nog ligt.

Mogelijke gevolgen

Er wordt steeds vaker rondgereden met gestolen kentekenplaten. Men steelt als het ware de identiteit van een ander. Bekeuringen komen dan bij de geregistreerde eigenaar terecht die zich maar moeilijk daartegen kan verweren. Wat je dan als eigenaar kan doen is dit melden bij het RDW en met bewijzen komen dat je op bepaalde tijdstippen niet op de plaats van overtreding bent geweest.

Tanken of parkeren zonder betalen gebeurt ook met gestolen platen. Als eigenaar zit je dan met de gebakken peren. Nog erger is het natuurlijk dat criminelen gestolen platen gebruiken bij ramkraken en afrekeningen in het criminele circuit. Wees daarom erg alert op kentekendiefstal, doe ook altijd aangifte.

Voorkomen van diefstal kentekenplaat

Dieven zoeken specifiek naar kentekens van het zelfde model en kleur die ze zelf rijden. Het zou dus kunnen dat je verdachte personen bij parkeerplaatsen ziet speuren. Je mag in zo’n situatie natuurlijk ook 112 bellen. Meld dit soort verdachte bewegingen ook aan je buren. Zo zijn zij ook alert en sta je samen sterker. Wat ook goed helpt is het stevig bevestigen van de kentekens zodat ze moeilijker te stelen zijn.

Nieuwe kentekenplaat aanvragen

Mocht het kwaad toch geschied zijn? Bij het RDW kun je nieuwe kentekenplaten aanvragen. Dit kan hier.