In de Veiligebuurt app krijg je af en toe een inbraakmelding over jouw postcodegebied. Hoe komen we aan deze berichten, waarom krijg je ze en wat moet je er precies mee doen?

Veiligebuurt gebruikt politie.nl als bron voor dit type meldingen. De politie is helaas wel traag met het plaatsen van deze informatie. Het kan voorkomen dat het kwaad al is geschied, namelijk een terugkeer van inbrekers in dezelfde wijk. Het is daarom ook belangrijk dat als je zelf al weet van een inbraak, je dit direct in je Veiligebuurt-groep meldt. Zo zijn we samen direct alert.

Lees hieronder verder over de meldingen van woninginbraak en poging tot woninginbraak.

Notificatie woninginbraakmelding Android

Android notificatie

Notificatie Woninginbraak Melding iOS

iOS notificatie

Inbraakmelding

tot26

keer het normale risico

Waarom krijg je deze inbraakmeldingen?

Je krijgt deze meldingen zodat jij en je buurtgenoten op de hoogte zijn van inbraken in de buurt. Hierdoor kun je maatregelen treffen om te voorkomen dat het bij jouw woning gebeurt.

Terugkerende inbrekers

Natuurlijk is het sowieso goed om je woning te beschermen tegen inbraak, maar als er ingebroken is in je buurt is het extra urgent. Inbrekers komen namelijk vaak terug in dezelfde woning, dezelfde straat of dezelfde buurt. De kans dat jouw woning getroffen wordt door een  inbraak is in de eerste dagen namelijk tot 26 keer zo groot. Dit verhoogde risico neemt binnen enkele maanden weer af naar een normaal niveau, maar in de eerste periode wordt deze kans dus flink groter.

Hoe dichterbij, hoe groter het risico

Ook de afstand tot de inbraak is een belangrijke factor bij het verhoogde risico. Verklaringen hiervoor zijn dat inbrekers bekend zijn met de woningen en omgevingen. Misschien hebben ze wel interessante doelwitten gespot op hun vorige rooftocht of is de gedachte gewoon “hier lukt het”.

schermafbeelding inbraakmelding
Poging tot woninginbraak melding in de Veiligebuurt app

Wat moet je doen met inbraakmeldingen?

Alert zijn en preventiemaatregelen treffen

Alert met elkaar door buurtpreventie

Zorg ervoor dat je verdacht gedrag opmerkt en meldt het aan politie (112 bij spoed of 0900 8844). Meldt het ook aan je buren via de Veiligebuurt app zodat we samen de heterdaadkans vergroten.  Criminelen die weten dat er oplettende mensen in de buurt wonen slaan deze buurten liever over.

Maatregelen treffen om inbraak te voorkomen

Naast het samen alert zijn is het natuurlijk ook belangrijk dat we de verantwoordelijkheid nemen om onze eigen woningen te beveiligen. Zo slagen inbrekers simpelweg niet meer in onze buurten. Dit kunnen hele simpele dingen zijn zoals de deur op het nachtslot te draaien of geen kliko’s als opstapjes neerzetten. Het kunnen ook high-tech-oplossingen zijn zoals alarmsystemen en slimme deurbellen.

Ben je benieuwd naar goede preventieve oplossingen tegen inbraak, kijk dan hier.