Fiets gestolen?

In Nederland is diefstal van een fiets de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Is je fiets gestolen? Doe dan altijd aangifte. Als de politie een fietsendief aanhoudt, blijkt vaak dat deze meerdere fietsen heeft gestolen. Aangifte doen heeft ook het voordeel dat de politie een beeld krijgt van locaties waar fietsen worden gestolen. Op plekken van fiets diefstal houdt de politie dan een extra oogje in het zeil.

Fiets diefstal

450000

Gestolen fietsen per jaar in Nederland

Weinig aangiftes bij diefstal fiets

Dit is een geschat aantal, want maar weinig mensen doen aangifte van de diefstal van hun fiets (slechts 96 507 in 2016). De aangiftebereidheid is dus ongeveer 20 procent. Ongeveer 7 procent van de gestolen fietsen waar aangifte van gedaan is komt terug bij de eigenaar. Heb je een framenummer of chip doorgegeven bij je aangifte dan komt ongeveer 15 procent terug.

Fiets depot

Als je fiets weg is (van straat of stoep) kan het ook zijn dat de gemeente de fiets heeft weggehaald en de fiets in een gemeentedepot heeft geplaatst. Check daarom eerst even het fietsdepot van je gemeente.

Fiets diefstal in Nederland

Wat doet de politie met je aangifte?

  • Er vinden gerichte controles plaats. Bij controles op straat kan de politie in sommige gevallen snel zien of een fiets als gestolen staat geregistreerd. Dit kan met behulp van een scanapparaat dat via een gsm-verbinding in contact staat met het fietsdiefstalregister.
  • De milieupolitie ruimt fietswrakken in de stad op.
  • De politie investeert ook in preventie, zoals fietsgraveeracties. Bij deze acties wordt in uw fiets een unieke code gegraveerd, een zogeheten RAI standaard framenummer.

Hoe koop ik een ‘eerlijke’ fiets?

Zonder helers geen stelers. Kijk voor meer informatie op stopfietsdiefstal.nu.

Wat kunt u doen om een eerlijke fiets te kopen?

  • Koop je fiets bij een erkende vakhandel. Vraag altijd om een bon met framenummer en omschrijving van de fiets. Bewaar de bon zorgvuldig. Zorg dat je postcode in het frame wordt gegraveerd.
  • Koop je ergens anders een fiets? Bijvoorbeeld op een markt of bij een particulier? Laat de verkoper zich dan legitimeren. Vraag om een kwitantie met daarop het aankoopbedrag en een omschrijving van het framenummer van de fiets. Noteer en bewaar ook het legitimatienummer en naam en adres van de verkoper. Als hij of zij deze gegevens niet wil leveren, is de kans groot dat het om diefstal gaat.
  • Een op straat voor een laag bedrag aangeboden fiets is vrijwel zeker gestolen.
  • Vraag ook bij aankoop via internet altijd om een bon en andere gegevens.
  • Bekijk een te koop aangeboden tweedehands fiets goed. Sommige kenmerken kunnen wijzen op diefstal. Bijvoorbeeld een onleesbaar gemaakt framenummer of postcode, opengebroken sloten, sloten zonder sleutel of een nieuwe fiets zonder ringslot.
  • Kijk voor meer tips op stopfietsdiefstal.nu.

Zonder aangifte komt je fiets zeker niet terug. Doe dan ook altijd aangifte.

Aangifte doe je online via politie.nl, telefonisch op 0900-8844, of op een politiebureau. Alleen als je aangifte doet wordt je fiets opgenomen in het fietsdiefstalregister. Hoe meer aangiftes, hoe minder aantrekkelijk stelen en doorverkopen van fietsen wordt. Dat willen we allemaal wel, toch?

Kans

Het doen van aangifte helpt dus om je fiets terug te vinden en om de dief en heler op te sporen en strafrechtelijk aan te pakken. Na aangifte krijgt ongeveer 7% van de aangevers zijn fiets terug. Heeft een fiets een chip of een framenummer dan stijgt dit aantal naar 15%. Wordt je gestolen fiets achterhaald, dan kan deze in overleg, bij je worden terugbezorgd. Doe je geen aangifte, dan is de kans dat je je fiets terugkrijgt via de politie nihil.

Nodig voor aangifte

Je hebt een eigendomsbewijs (zoals de aankoopnota) nodig voor het doen van aangifte. Of, als je dat niet hebt, is het handig als je zoveel mogelijk kenmerken van de fiets kunt opnoemen. Zoals het merk, type, kleur, serie-, frame- en chipnummer. Noteer dus altijd deze kenmerken op een veilige plek, bijvoorbeeld in een aparte map op je computer. Of maak gebruik van een fietsregistratiekaart. Je kunt deze als pdf-document openen, afdrukken en vervolgens invullen. Bewaar de kaart goed. Heb je geen printer? Je kunt de fietsregistratiekaart op het politiebureau ophalen.