Voorkomen is beter dan genezen | Univé

Voorkomen is beter dan genezen

Daarom verzamelen we op deze pagina informatie over onderwerpen zoals buurtpreventie, inbraakmethodes en andere nuttige weetjes. We werken voortdurend aan nog meer relevante (preventie)tips, zodat we u goed op de hoogte kunnen houden over een veilige buurt.

Wat is buurtpreventie

Buurtpreventie is een vorm van toezicht en preventie die vrijwillig wordt opgezet door burgers om zo de veiligheid in hun eigen woonomgeving te verbeteren. Buurtpreventie vindt veelal in samenwerking met wijkagenten en gemeentes plaats. Daarnaast is het enorm belangrijk dat men elkaar snel weet te vinden en contact kan maken met elkaar. Daarom spelen apps zoals die van Veiligebuurt een grote rol wanneer buurtbewoners samen een bijdrage willen leveren aan een veilige woonomgeving.

Alles over inbraken

Inbraakpreventie

U kunt een inbreker betrappen met een beveiligingscamera of laten opsporen door de politie, maar het liefst heeft u natuurlijk dat die inbreker helemaal niet binnenkomt. Hieronder delen we een aantal inbraakpreventietips waarmee u het extra moeilijk maakt voor inbrekers om binnen te komen.

Inbraakpreventietips

  • Deur op slot als u weggaat
    Het is belangrijk uw voordeur goed op slot te draaien als u weggaat. Trekt u de voordeur alleen maar dicht, dan kan een inbreker deze makkelijk openmaken met een creditcard of hard stuk plastic (de zogenaamde flippermethode).
  • Laat uw huis een bewoonde indruk maken
    Zorg ervoor dat uw huis een bewoonde indruk maakt. Laat bijvoorbeeld lampen branden of zorg voor een lichtschakelaar. Maak bij langere afwezigheid afspraken met uw buren. Ook belangrijk: leg nooit dure spullen in het zicht.
  • Sluit alle ramen
    Een inbreker heeft aan een paar minuten genoeg om via een open raam uw woning binnen te komen en uw kostbare spullen mee te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als u van huis gaat. Ook als u maar heel even de deur uit bent.
  • Haal uw sleutels uit de binnenkant van uw deur
    Als u de sleutels aan de binnenkant van uw deur in het slot laat zitten, hoeft een inbreker alleen maar een raampje in te slaan waarna hij de deur zo van het slot kan draaien. Soms boren inbrekers zelfs met een handboor een gaatje in het kozijn om zo bij de sleutel te kunnen (de zogenaamde gaatjesboormethode).
  • Verwijder ladders en vuilcontainers
    Via hoger gelegen verdiepingen proberen inbrekers soms het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen, of zorg voor goede beveiliging op alle ramen en deuren op hoger gelegen verdiepingen.

Wanneer de politie bellen?

Belangrijk onderscheid tussen 112 en het algemene politienummer

U vraagt zich misschien af waarom het belangrijk is dat de politie twee verschillende nummers heeft. Op deze manier weet de politie wanneer een oproep dringend is, en wanneer niet. De politie heeft op elk moment maar een beperkte hoeveelheid mankrachten beschikbaar. Het laatste wat u wilt, is dat de politie druk is met burenruzies oplossen, terwijl u in een noodsituatie zit. Door een ‘geen spoed, wel politie’ nummer kan de politie voorrang geven aan de oproepen waarbij hun hulp het hardste nodig is.

112 bellen

Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Dit nummer belt u wanneer uw of iemand anders leven in direct gevaar is. Bijvoorbeeld als u of iemand anders zwaargewond is en dringend medische hulp nodig heeft. Of wanneer u getuige bent van een misdrijf. Bijvoorbeeld geweld, moord of een inbraak.

0900-8844 bellen

Het kan ook gebeuren dat u wel politie nodig heeft, maar de situatie niet levensbedreigend of op heterdaad is. Denk bijvoorbeeld aan een burenruzie, geluidsoverlast of een aanrijding zonder ernstig letsel. Geen spoed, wel politie? Bel dan naar het landelijke politienummer: 0900-8844.