3 juli 2017, Den Bosch:

Veiligheidsapp Veiligebuurt heeft voormalig Commandant der Strijdkrachten en expert op het gebied van publieke veiligheid, Dick Berlijn, toegevoegd aan de Raad van Advies. Een belangrijke volgende stap, nadat eerder dit jaar met succes een investeringsronde werd afgerond en het team werd uitgebreid met ontwikkelaars om de doorontwikkeling van de app verder te versnellen.

Slimme veiligheids-app verbindt, verzamelt en voorspelt

De slimme app die de veiligheid in buurten vergroot door burgers op een intelligente manier met elkaar te verbinden en daar zelfs veiligheidsinstanties en alarmsystemen aan toevoegt, fascineert Berlijn: “Het intrigeert me hoe een innoverende start-up als Veiligebuurt een rol kan spelen op het gebied van publieke veiligheid. Uiteraard zijn politie en justitie verantwoordelijk voor de veiligheid van de samenleving, maar zij kunnen het niet in hun eentje. Zij kunnen hun werk veel beter doen wanneer zij weten waar de criminaliteit, rottigheid, misdaad zit. Zij hebben “intelligence” nodig.”

En de app van Veiligebuurt doet precies dat. De meest geinformeerde personen van de buurt, de buurtbewoners, kunnen helder met elkaar communiceren wat waardevolle informatie oplevert voor politie en justitie.

Minder criminaliteit maar een toenemend gevoel van onveiligheid

Op het gebied van veiligheid in de samenleving ziet Dick Berlijn een paradox, omdat het veiligheidsgevoel van burgers sterk afneemt terwijl het aantal misdrijven zoals inbraken juist minder wordt. “Sociale structuur en veiligheidsgevoel gaan hand in hand. Door minder contact met buren neemt het onwetendheid toe en dit gebrek aan informatie creëert onzekerheid. Veiligebuurt zorgt voor meer contact op het gebied, puur en alleen op het gebied van veiligheid. Een functionerende samenleving is afhankelijk van vertrouwen en veiligheid en daar draagt de app aan bij.”

Altijd al een connectie met de buurt

De ambitieuze Dick Berlijn gelooft in een veilig Nederland met veilige buurten. De samenleving hoort naar behoren te functioneren zodat ook de burger, wij, kunnen functioneren. In 2010 benadrukte Berlijn al hoe belangrijk een omgeving, een buurt is: “ontwikkeling gaat denk ik je hele leven door en omdat vorming zo belangrijk is, hecht ik veel waarde aan verenigingen, studentencorpora, kleine scholen en bijvoorbeeld buurthuizen, waarop helaas veel te veel bezuinigd is.”

Verdere ontwikkeling

Het gaat hard met de intelligente app van Veiligebuurt waar Innogy eerder dit jaar een half miljoen euro in investeerde: Veiligebuurt werd genomineerd voor Insurance Nexus IoT Newcomer Award, voor het leggen van een solide basis voor toekomstige verzekerings IoT en genomineerd voor een Accenture Innovation Award in de categorieën Safe & Secure Society & Perfect Cities. Inmiddels heeft de app al meer dan 30.000 gebruikers en dit aantal groeit hard. In de komende tijd zullen steeds nieuwe verbindingen met instanties en technieken worden toegevoegd. “We maken de app steeds slimmer. Het koppelen van alarmsystemen heeft onze eerste focus. Binnenkort kunnen gebruikers hun alarmsysteem koppelen aan de app. Als je niet thuis bent en er wordt bij je ingebroken kan dit echt een verschil maken want de buurt krijgt direct in de app te zien in welk huis er wordt ingebroken.” Aldus Tim van Veiligebuurt.