24 april 2017, Den Bosch:

Het meest waardevolle stroombedrijf van Duitsland is met haar Innovatie Hub op zoek naar de beste start-ups. Coenraad de Vos van Steenwijk vond deze bij Yves Verschueren, Tim van Belkom en Olivier Kerckhoff – de founders fathers van Veiligebuurt. De Nederlandse buurtpreventie app verovert de buurten met zijn eenvoud, effectiviteit en respect voor privacy. Drie pijlers die de huidige samenleving steeds hoger in het vaandel heeft staan.

Wie is innogy? En waarom investeert een energie gigant in een buurtpreventie start-up?

Het internationale innogy is de groene dochteronderneming van energieconcern RWE waar onder andere Essent, Energiedirect.nl en Powerhouse onderdeel van zijn. De energie gigant introduceerde onlangs de innogy Innovation Hub, een wereldwijde hub met gevestigde netwerken in Silicon Valley, Tel Aviv, Londen en Berlijn – niet geheel toevallig de vier grootste innovatie ecosystemen ter wereld.

innogy Innovation Hub werkt samen met ambitieuze en veelbelovende start-ups die zich richten op problemen die de moeite waard zijn om op te lossen. Eén van de vijf zuilen binnen innogy’s Innovation Hub, ‘Urban Solutions’, focust zich op stedelijke problemen van de stad van de toekomst.

Veiligheid is hét stedelijke probleem van vroeger, vandaag en de toekomst

De stad van de toekomst en haar bewoners worden steeds digitaler en veel bedrijven richten zich dan ook op de gevaren die deze dynamische wereld met zich meebrengt. Maar Urban Solutions omvat meer dan de ‘nieuwe gevaren’ die gepaard gaan met digitalisering. Inbraken zijn nog steeds een van de meest voorkomende bedreigingen voor onze veiligheid en beïnvloedt dé belangrijkste plek; je thuis.

Wat is de plek van sentiment in een steeds digitaliserende samenleving?

Sentiment, het gevoel van veiligheid, is cruciaal. Hoewel statistieken laten zien dat het aantal ‘hoge impact’ misdrijven zoals inbraken afneemt, voelt de burger, de buurtbewoner zich juist onveiliger. Hoe kan dat? Hoe komt het dat jij en ik een onveilig gevoel hebben maar het aantal inbraken afneemt? Simpel. De digitale samenleving leeft steeds meer online. Het contact met buren neemt af omdat het sociale bestaan van offline naar online verplaatst, terwijl onderzoek uitwijst dat goed contact met buurtbewoners bijdraagt aan een veiliger gevoel in de wijk.

Buurtpreventie moet mee veranderen met de online-burger

Hoe verbeteren we het gevoel van veiligheid? Moeten we de online burger terugduwen naar het offline bestaan? Nee. De samenleving verandert en accepteert de digitale wereld met open armen. Wij zullen dan ook het mindere contact tussen buren moeten accepteren en het buurtpreventie initiatief op een andere passende wijze moeten ondersteunen. Veiligebuurt zoekt niet naar een oplossing voor gezelligere buurten, maar naar een hulpmiddel voor functioneel contact 100% gericht op veiligheid.

Veiligebuurt: eenvoudige & effectieve buurtpreventie

Buurtpreventie gaat vaak gepaard met behoorlijke drempels. Drempels die in onze online samenleving alles te maken hebben met privacy en (intensief) contact. De buurtpreventie app van Veiligebuurt tracht deze drempels weg te halen middels;

anonieme deelname, het automatisch toewijzen aan, de voor de gebruiker, relevante groep en 100% focus op veiligheid.
De eenvoud is de kracht van de nieuwste buurtpreventie app. Ontvang jij een melding van de Veiligebuurt app? Dan weet je zeker dat het belangrijk is en jouw veiligheid aangaat. Het samen in de gaten houden van de buurt werkt bijzonder preventief en voorkomt 30% procent van de inbraken.

Van beta naar succesverhaal

Veiligebuurt heeft de afgelopen 12 maanden enorme stappen gemaakt. Door het vele samenwerken met en luisteren naar buurtpreventie teams kreeg de blauwdruk van de app al snel vorm. Een enorme wishlist met features, do’s en don’ts, musthaves en nice-to-haves maakten het plan compleet.

Met meer dan 25.000 huishoudens maakt de app al vele Nederlanse gemeentes veilig. Wijkagenten, buurtpreventieteams en nu ook innogy zeggen volmondig ja tegen de laagdrempelige en eenvoudige applicatie.

Het tweede jaar van Veiligebuurt staat dan ook in het teken van continue verbetering, groei en nog meer waarde leveren aan alle buurten in Nederland. Een fantastische gebruikerservaring, een aanzienlijke daling in inbraken en het ook de landsgrenzen oversteken zijn een paar van de grootste uitdagingen die wij als team aangaan. Uiteindelijk is dit pas het begin. Veiligebuurt stelt zichzelf als doel om het beveiligingsbedrijf van de toekomst te worden, eentje waarbij het voorspellen van inbraken of misdrijven en daarbij voorkomen hiervan centraal staat.

“Samen zien we meer.” – Yves, Tim en Olivier