open

Hoe werkt buurtpreventie?

Buurtpreventie is een vorm van toezicht die vrijwillig wordt opgezet door burgers om zo de veiligheid in hun eigen woonomgeving te verbeteren. Elkaar snel weten te vinden en contact met elkaar te maken is daarbij enorm belangrijk. Buurtpreventie vindt veelal in samenwerking met wijkagenten en gemeentes plaats.

Wat is een buurtpreventieteam?

Een buurtpreventieteam is een georganiseerd team van bewoners die regelmatig rondes door de wijk maakt. De leden van deze teams hebben vaak een introductiecursus buurtpreventie mogen volgen waar onder andere aandacht wordt besteed aan handelen in stressvolle situaties, communicatievaardigheden en bevoegdheden. Tevens staan deze actieve bewoners in nauw contact met de wijkagent(en).

Hoe werkt buurtpreventie?

Buurtpreventie is een georganiseerd initiatief waarbij communicatie tussen buren inbraken moet voorkomen. Een verdachte situatie of persoon kenbaar maken bij de buren en daarmee onder andere het buurtpreventieteam inschakelen laat inbraken met 30% dalen. De sociale controle en de zichtbare aanwezigheid van een buurtpreventieteam en buurt-app schrikt criminelen af.

Digitale buurtpreventie met Veiligebuurt app

Buurt-apps helpen buurtbewoners met elkaar te communiceren waardoor buurtpreventie effectiever wordt. De Veiligebuurt-app haalt drempels als privacy weg om meer buurtbewoners te overtuigen van deelname en het buurtpreventie-initiatief te versterken. Automatische toevoeging aan de juiste groepen haalt niet alleen een drempel tot deelname bij buurtbewoners weg, maar haalt tevens een administratieve taak bij het buurtpreventieteam weg die daardoor meer tijd kunnen steken in werven, informeren, rondes en contact met wijkagent(en) en gemeente.

Lees hier alles wat je over de laagdrempelige en effectieve buurt-app van Veiligbuurt moet weten.

Wat is het resultaat van buurtpreventie?

  1. 30% minder inbraken
  2. Verbetering van veiligheidsgevoel door beter en meer informatie over veiligheid in directe leefomgeving
  3. Ondersteunen van politiewerk door beter bewijs en kortere reactietijden
  4. Direct en beter contact met politie door connectie tussen wijkagent en buurtpreventieteam

 

Veiligebuurt voor Initiatiefnemers

De buurtapp van Veiligebuurt is 100% gericht op veiligheid en het faciliteren van buurtpreventie teams. Met een laagdrempelige app willen wij alle bewoners in jouw buurt over de streep trekken om het buurtpreventie team te helpen. Samen zien we immers meer.

Digitale buurtpreventie is een hit

In een digitaliserende wereld kan ook de buurtpreventie niet achter blijven. Het contact met buren in de offline wereld wordt steeds minder en het gevoel van onveiligheid wordt groter. De populariteit van verschillende buurt apps is dan ook geen verrassing.

Veiligebuurt vs. Nextdoor

De buurtapps zijn met velen maar hebben toch allemaal een andere focus en hun eigen voor- en nadelen. Nextdoor is een sociale app waar buurtactiviteiten centraal staan. De buurtpreventie applicatie van Veiligebuurt is zoals de naam al doet vermoeden, gericht op buurtpreventie.

WhatsApp vs. Veiligebuurt

Buurtpreventie appgroepen zijn populair bij de meest actieve burgers van verscheidene gemeentes. Maar buurtpreventie is het meest succesvol wanneer de hele buurt hieraan meedoet. Redenen voor vele buren om niet deel te nemen aan deze groepen zijn o.a.;

  • delen van telefoonnummer, WhatsApp profiel en emailadres
  • contact opnemen met beheerder voor deelname

Veiligebuurt wil deze drempels wegnemen om de initiatiefnemers van buurtpreventie het makkelijker te maken om groepsleden te werven. Een buurtbewoner wordt na het downloaden van de Veiligbuurt buurt app automatisch toegevoegd aan de voor hem of haar relevante groepen en de buurtpreventie initiatiefnemer hoeft door de interne app uitleg geen bericht m.b.t. gebruik te delen.

RTL Z Nieuws over de vele soorten buurtpreventie apps

RTL Z Nieuws maakte naar aanleiding van een investering in Veiligebuurt een vergelijking tussen de vele buurtpreventie apps. “Buurtpreventie, je hoort er steeds vaker over. Buren die sámen in de gaten houden of alles nog pluis is in de straat. Maar er bestaan er al zoveel”. Lees en bekijk hier hoe zij de meest bekende apps rangschikken en onderscheiden.

Een buurtpreventie groep met Veiligebuurt app aanmaken

Een buurt app aanmaken was nog nooit zo eenvoudig.

  1. Download de Veiligebuurt app
  2. Vul adres in

Je zit nu in de voor jou relevante buurtgroep met alle gebruikers die in dezelfde buurt en straat wonen.

In 1 klik al jouw buurt app contacten uitnodigen voor Veiligebuurt

Whatsapp groepen kun je eenvoudig en snel linken naar de Veiligebuurt app en zelfs specifieke groepen. Klik op ‘deel de app met je buren’ en selecteer de whatsappgroep van jou en je buren. Iedereen kan via deze link de Veiligebuurt app downloaden en wordt automatisch toegevoegd aan dezelfde juiste groep.

Ondersteunt de gemeente jouw buurtpreventie initiatief al?

Gemeentes blijven opvallend op de achtergrond m.b.t. buurtpreventie. Veelal laten ze het werk bij wijkagenten en de buurtwacht zelf liggen. Veiligebuurt streeft er naar om samen met de buren en wijkagenten meer los te maken bij de gemeente zodat zij hun inwoners beter kunnen faciliteren en assisteren. Wist jij bijvoorbeeld dat het grootste deel van de gemeentes een budget heeft voor buurtpreventie doeleinden? En uiteraard kan de gemeente jou ook helpen meer mensen te bereiken.

Tim helpt meerdere buurtwachtteams bij het contacteren van gemeentes en staat ook jou vrijblijvend te woord over hoe jij het beste bij jouw gemeente bij de juiste persoon kan komen.

Posters, stickers & borden aanvragen om buren te activeren

Probeer jij de rest van je buren te overtuigen om deel te nemen aan een laagdrempelig buurtpreventie initiatief? Bij Yves kun je verschillende posters, flyers en stickers aanvragen die je zelf kunt verspreiden. Ook borden zijn via Yves te verkrijgen die vele gemeentes voor jou al prominent ophangen binnen hun gemeente om inbrekers af te schrikken.

Deze website maakt gebruik van cookies.