Whatsapp buurtpreventie groepen zijn inmiddels een bekend fenomeen.  De traditionele buurtpreventie loopgroepen zijn vaak maar voor enkele actieve bewoners maar de whatsapp groepen daar voelt bijna iedereen wel wat voor. Omdat toch bijna iedereen Whatsapp al op zijn of haar smartphone heeft staan is het voor iedereen mogelijk deel te nemen. In dit stuk zal ik enkele voor en nadelen van de whatsapp groep benoemen. Daarnaast kun je meer informatie vinden bij Stichting WABP welke zich inzet om de whatsapp groepen in kaart te brengen en te ondersteunen.

Buurtpreventie succes maar het kan nog veel beter.

Hoewel groot deel van de Nederlandse bevolking aangeeft in principe mee te willen doen aan (digitale) buurtpreventie zien wij dat het werkelijk aantal deelnemers nog niet zo groot is. Omdat de diverse initiatieven nog vrij versnipperd zijn is het moeilijk om een goede telling te doen. We schatten in dat ca. 10% van Nederland gebruik maakt van whatsapp groepen, we zien daarbij het aantal groepen toenemen maar het aantal deelnemers neemt af. Daarnaast zijn er andere initiatieven zoals Nextdoor, WijdeWijk, Buurtapp, Las, Civilant, losse buurtpreventie apps en ga zo maar door. Deze losse initiatieven ten aanzien van buurtpreventie leveren samen nog niet veel deelnemers, Nextdoor is wel groot op het sociale vlak maar Veiligebuurt is verreweg de grootste als het gaat om veiligheid.

buurtpreventie interesse

Whatsapp groepen de voor- en nadelen

Iedereen heeft whatsapp, maar het is niet gemaakt voor buurtveiligheid

Verrweg het grootste voordeel van Whatsapp voor het gebruik van een buurtgroep is dat de meeste mensen de app al op hun telefoon hebben staan. Zo is men bekend met hoe de app werkt en gebruiken ze het al voor gesprekken met vrienden, collega’s of andere chatgroepen. Daarin zit ook direct een valkuil want je krijgt dagelijks zoveel berichtjes (je leest ze ook niet altijd direct) hoe weet je nou dat je een urgent berichtje hebt? Hieronder een lijst met de plus- en minpunten:

Voordelen

Iedereen heeft Whatsapp al

De meeste mensen weten al weten hoe de app werkt

Whatsapp is er voor bijna alle type telefoons (95% van NL gebruikt Android of IOS)

Je hoeft geen extra app te downloaden

Je kunt zien wie welk bericht heeft gelezen (de blauwe vinkjes)

Er is een webversie voor op je pc of laptop

Nadelen

Privacy, je 06nummer is zichtbaar voor iedereen

Wijkagenten mogen vaak niet meedoen (omdat hun 06 dan zichtbaar is)

Urgente berichten raken verloren tussen alle andere chats die je hebt

Iedereen praat door elkaar in 1 chat

Je kunt niet kiezen welke melding / welk gesprek je volgt. Bijvoorbeeld "Vermiste Kat" Je bent ofwel lid of geen lid van de groep

Alle meldingen staan in 1 chat, je kunt niet makkelijk meldingen los bewaren

Een beheerder moet al het werk doen en is hier stiekem veel tijd aan kwijt

Er zijn geen koppelingen met andere informatiebronnen mogelijk (Burgernet meldingen, politie berichten, Amber alerts etc.)

Je moet de beheerder al kennen voordat je weet waar / hoe je je kan aanmelden voor de groep

Alle leden hebben eigen wensen over wat wel en niet in de app thuis hoort. Hierdoor stappen er vaak mensen uit de groep