open

Voor wie doet u de deur open?

18 februari 2017 in Veiligebuurt app tips - 0 reactie(s)

“Dag mevrouw, een pakketje voor u!” klinkt aantrekkelijk en vertrouwd, maar is het wel echt een pakketbezorger die voor de deur staat? Met allerlei smoezen of ‘babbeltrucs’ weten oplichters en overvallers iedere keer weer hun slag te slaan. Ze bellen aan en stellen zich voor als pakketbezorger, thuiszorgmedewerker, medewerker van uw ziektekosten-verzekeraar, energiebedrijf of bank.

Er wordt landelijk campagne gevoerd door de Politie om vooral ouderen voor te lichten hoe ze een fraudeur kunnen herkennen en hoe te handelen. Kern van deze voorlichting is: laat niemand binnen die u niet kent. Doe NOOIT zomaar de deur open, kijk eerst door het raam of de deurspion. Geef NOOIT geld of uw pinpas en pincode af! Bankmedewerkers komen niet aan de deur en nemen ook nooit telefonisch contact op om uw pincode te vragen. Betaal ook geen kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. 

Vertrouwt u de situatie niet, bel dan meteen de politie op 112. Waarschuw ook direct uw omwonenden want de kans is groot dat de persoon in kwestie nog meer slachtoffers maakt. Onze app is een handige manier om snel een urgent bericht naar uw buurt te versturen. Download onze buurtpreventie app

Hieronder een aantal tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van de babbeltruc:

  • Doe mee met buurtpreventie in uw buurt, dan hoor u snel als er verdachte figuren door de buurt lopen.
  • Kijk voor u de deur openmaakt, wie er voor de deur staat, gebruik een deurspion, intercom of raam. Laat nooit onbekenden binnen en zorg dat de achterdeur op slot zit.
  • Doe de deur niet helemaal open; gebruik de kierstandhouder.
  • Is het donker? Vraag of ze overdag terug willen komen.
  • Vraag altijd om legitimatie en noteer naam en bedrijfsgegevens.
  • Vertel dat u het betreffende bedrijf belt en doe dat ook! Sluit de deur terwijl de persoon buiten wacht.
  • Let op: trek ook onaangekondigd bezoek van de politie na! Er zijn, zoals gezegd, criminelen die zich voordoen als politieman / -vrouw (dat lijkt tenslotte zeer betrouwbaar).
  • Geef nooit u pincode of pincode af. Bankmedewerkers komen niet aan de deur en vragen nooit om uw pincode.
  • Wilt u iemand helpen? Laat hem of haar buiten wachten en sluit de deur voordat u een pen, een glas water of een telefoon haalt.
  • Als u het niet vertrouwt, belt u de politie via 112.

Bent u toch opgelicht, doe dan vooral aangifte bij de politie.

Hieronder ziet u een affiche met meer informatie en tips. U kunt deze afbeelding uitprinten. Tip: neem deze afbeelding ook mee naar uw bejaarde ouders of buren! Klik op de afbeelding en print!

 Voor wie doet u de voordeur open?

 

Terug naar overzicht

Deel dit bericht en help Nederland veiliger worden

Deel Veiligebuurt.nl

en help Nederland veiliger worden

Deze website maakt gebruik van cookies.