Vleermuisonderzoek

Het zou kunnen dat je in de komende tijd wat vreemde vogels met wat vreemde apparatuur in je buurt aantreft. Het seizoen voor vleermuisonderzoekers is namelijk weer van start gegaan. Van half mei tot half juli is het voor onderzoekers een interessante periode om vleermuizen te spotten. Het zou dus kunnen dat je in jouw buurt (op hun beurt) de vleermuisonderzoekers kunt spotten.

Bat-detector

Mocht je iemand met een raar apparaatje (een bat-detector) nabij je huis zien, dan hoeft het geen inbreker te zijn. Maar alert zijn is natuurlijk altijd goed. Meld ook altijd aan je buren wie er rondlopen, zodat zij zich niet hoeven afvragen wat deze figuren in het duister aan het doen zijn. Zo voorkom je dat je je druk maakt over de verkeerde dingen.

Hoeveel vleermuisonderzoekers heb jij al geteld in je buurt?

Verdachte personen kun je altijd melden.

Bat detector

Bat-detector die ingezet wordt om naar vleermuizen te luisteren

Vleermuisonderzoek weer van start

16soorten

Van half mei tot half juli

In deze periode zijn alle vleermuizensoorten in Nederland actief. Sommige vleermuizen zijn zelfs al eerder actief, vanaf april. Toch kunnen de onderzoekers in april nog geen studie doen, omdat de resultaten in die periode niet helemaal betrouwbaar zijn. Vanaf half mei wordt de temperatuur stabieler en vertonen vleermuizen constanter gedrag, waardoor onderzoeksresultaten betrouwbaarder worden.

Ergens eind mei of begin juni worden de vleermuisjongen geboren. Dit gebeurt in kraamkolonies. De vrouwtjes verzamelen zich dan met enkele tientallen en brengen elk meestal één jong ter wereld.

Vleermuisonderzoek, Veiligebuurt

Batman

Onderzoeken en alert zijn

Iedereen helpt mee

De vleermuisonderzoekers kunnen natuurlijk ook helpen om een oogje in het zeil te houden in je wijk. Vertel ze dan wel dat je de Batman van de buurt bent die de boel veilig houdt zodat je ze meetellen als nieuwe vleermuissoort. 😀

Wil je een keertje mee met een vleermuisonderzoeker?

Ecoresult.nl vindt het leuk om geïnteresseerden meer te laten zien van vleermuizen en hun onderzoeksmethoden. De deskundigen nemen je dan ook graag een keertje mee! Vul dit formulier in of bel met 078-7518412 voor meer informatie.

Veiligebuurt vleermuis