open

Recordaantal incidenten met verwarde personen

28 februari 2018 0 reactie(s)

De politie werd vorig jaar ingeschakeld voor een recordaantal incidenten met verwarde personen. In 2017 ging het om 83.501 incidenten, een stijging van 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Politie.

Vijf jaar geleden, in 2013, waren er nog 'maar' 51.945 incidenten met verwarde personen. Sindsdien nam het aantal incidenten ieder jaar toe. Tussen 2013 en 2017 ging het om een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Politie.

Het aantal incidenten zegt niets over het aantal verwarde personen in ons land. Een persoon kan verantwoordelijk zijn voor verschillende incidenten, zegt de politie.

Grootste stijging in Oost-Nederland

De meeste meldingen met verwarde personen werden gedaan in Oost-Nederland, gevolgd door de regio Den Haag, die ook meteen de grootste stijging in het aantal meldingen laat zien, en de regio Noord-Holland.

Volgens de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg wordt er te weinig gedaan om te voorkomen dat mensen in de problemen komen en situaties uit de hand lopen. Aalbersberg is binnen de politie verantwoordelijk voor het thema verwarde personen.

'Preventie hoger op de agenda'

"Preventie en vroeg signaleren moeten veel hoger op de agenda komen en prioriteit krijgen", zegt Aalbersberg. "Ook zorgprofessionals zouden 24 uur per dag bereikbaar en beschikbaar moeten zijn in wijken en buurten. Samen met wijkagenten kunnen zij zorgwekkende signalen vroeg oppikken en kwetsbare mensen eerder voorzien van passende zorg en ondersteuning."

Bron: RTL NIEUWS

Preventie en vroeg signaleren, maar hoe?

Politie en andere hulpinstanties worstelen op dit moment met het realiseren van het vroeg signaleren. Hoe zorgen we nou met zijn allen dat we deze trend breken? Gelukkig hebben we met onze app een krachtig wapen in handen om dit voor elkaar te krijgen. Schroom dus niet om het te melden in de app als je een verdacht persoon ziet. Mocht je twijfelen dan kunnen je buren je juist helpen om vast te stellen of het daadwerkelijk een verdacht persoon is, bel dan ook de politie of 112 (urgent). Hoe meer er gemeld wordt hoe vroeger instanties deze mensen kunnen helpen en hoe veiliger onze buurten worden. 

 

WeAlertScreenVerwardeMan.jpg
Terug naar overzicht

Deel dit bericht en help Nederland veiliger worden

Deel Veiligebuurt.nl

en help Nederland veiliger worden

Deze website maakt gebruik van cookies.