Veiligebuurt beschikt over veel data. Niet alleen data uit de Veiligebuurt app maar ook andere bronnen zoals data uit onderzoeken, data van de gemeente en gepubliceerde data van de politie. Onze missie is om het veiligheidsgevoel in Nederland te verbeteren. Daarom hebben we ons best gedaan om ook in kaart te brengen hoe veilig men zich voelt in alle buurten van heel Nederland. We kunnen dit natuurlijk niet continu aan alle inwoners van dit land vragen,  daarom doen we dit met data….

Buurtscore in beeld

7,2

gemiddeld in Nederland

Uit leefbaarheid onderzoeken blijkt dat over heel Nederland gemiddeld gezien wij als inwoners de veiligheid een score geven van 7,2 (op een schaal van 10). Klik hiernaast op de kaart om te kijken wat de score voor jouw buurt is.

De score komt tot stand door onder andere te kijken naar de feitelijke criminaliteit, perceptie van veiligheid, de impact van bepaalde soorten misdaad en mate van burgerparticipatie rond preventie.

Goed om te beseffen dat we in Nederland relatief veilig leven. Er zijn weinig landen met minder woninginbraken bijvoorbeeld. Cijfers moeten dan ook gelezen worden als relatief ten opzichte van elkaar. Scoort jouw buurt een lager cijfer onder de 7,2 of misschien zelfs een onvoldoende, dan wil dat niet meteen zeggen dat de criminaliteit op elke straathoek zichtbaar is. Relatief gemeten voelen de inwoners in deze buurt zich minder veilig dan andere buurten in Nederland.

Preventie

Je kunt zelf veel bijdrage aan jouw eigen veiligheidsgevoel

Nu je in beeld hebt hoe buurten scoren ben je wellicht ook nieuwsgierig of je nog invloed hebt op dat cijfer als inwoner van een buurt. Dat is zeker het geval. Dan moet je vooral denken aan preventie. Doordat je als mens actief bezig bent met het voorkomen van, of de kans op inbraak te verkleinen geeft dat voor de meeste mensen ook direct een gevoel van zekerheid. Je kunt nooit 100% zeker zijn maar de inzet die je doet stuurt ook direct het beloningscentrum in je hersenen aan. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van maatregelen die ook een feitelijk effect hebben op het voorkomen van ellende.  Beveilig je huis met maatregelen volgens het “politie keurmerk veilig wonen” (PKVW), ga nog een stap verder met een inbraakalarm of camera. Doe mee met (digitale)buurtpreventie of natuurlijk de Veiligebuurt app. Vergeet daarnaast ook niet brandpreventie, een brand/rookmelder voorkomt grote schade en red levens.

Nieuwsgierig wat er in jouw gemeente nog voor mogelijkheden zijn om jouw buurt en jouw veiligheid te verbeteren? Neem dan gerust contact met ze op want daar is jouw gemeente bestuur de eindverantwoordelijke voor. Je kunt de gemeente maar ook bijvoorbeeld de wijkagent meestal wel betrekken in jouw buurtpreventie-initiatief.  Je kunt ook hun vragen om mee te doen met Veiligebuurt. Er zijn al verschillende gemeentes waar de politie samen met burgers in de Veiligebuurt app zit, zodat er sneller op verdachte situaties gereageerd kan worden.