open

Proef met anonieme buurt-app bij onraad

27 oktober 2015 in Over Veiligebuurt, In de Media - 0 reactie(s)

Vandaag politie en gemeente in Gorinchem geënthousiasmeerd. De lokale media (AD Rivierenland) zit er al bovenop. Volgende stap is de VeiligeBuurt.nl -app uit gaan rollen in Gorinchem en omgeving!

Proef met anonieme buurt-app bij onraad
Bron: http://s.ad.nl/4171975

Een buurt-app op een mobieltje zorgt voor ‘extra oren en ogen’. © ANP.

Inwoners van Gorinchem kunnen elkaar én de politie straks bij onraad waarschuwen via een speciale buurtpreventie-app. Deze werkt op basis van postcodes waardoor deelnemers anoniem blijven. Openbare groepen blijken een belemmering voor deelname.

De wijkagenten van Gorinchem, maar ook die van Leerdam en Zederik, krijgen vandaag een live-demonstratie van de Veiligebuurt-app. Ook vertegenwoordigers van de gemeente schuiven aan. Ze hopen daarna snel met een proef te starten.Het programmaatje voor de mobiele telefoon is ontwikkeld door twee Rotterdamse jonge ondernemers. Die worden op hun beurt gesteund door CityLab010. Dat is een initiatief van de gemeente Rotterdam, die ruim 3 miljoen euro beschikbaar stelt voor innovatieve plannen.Wijkagent voor de binnenstad Pieter van de Velde en Elroy Asmus, die in de Gildewijk actief is, zien hierin het alternatief voor de traditionele whatsapp-groepen. Zij zochten een alternatief, want wie zich bij zo’n whatsapp-groep aansluit, deelt zijn telefoonnummer publiekelijk met anderen die erin zitten.,,En dat blijkt vaak een reden te zijn om niet mee te doen,” weet Van de Velde. ,,Terwijl we als politie niet zonder die extra ogen en oren kunnen.”Bovendien is er volgens hen onder de Gorcumers zeker behoefte aan een app waarin buren elkaar kunnen waarschuwen bij onraad. Er zijn al kleine buurtgroepjes, opgezet door bewoners zelf.,,Bij een bijeenkomst in de Gildenwijk een tijdje geleden merkte mijn collega dat bewoners zo’n buurt-app wel willen. Maar niet iedereen wil dus dat zijn telefoonnummer voor de rest van de buurt zichtbaar is. Mensen waren daar erg duidelijk in,” vertelt Van de Velde.,,De Veiligebuurt-app werkt op basis van postcode. Deze gebruikt de locatiegegevens van de telefoon en creëert zo groepen wijkbewoners. Het is mogelijk om heel specifiek in een wijk informatie te verspreiden, maar ook om het gebied uit te breiden. Ook is er een optie om bijvoorbeeld foto’s mee te sturen,” legt hij uit. Ruimte om gezellig te kletsen of alles maar te delen lijkt er binnen de app niet te zijn.Van de Velde en Asmus hebben het idee dat deze Veiligebuurt-app aansluit bij de wensen van de wijkagenten. ,,Blijkt uiteindelijk dat het toch niet is wat we ervan verwachten, moeten we verder zoeken. Want niets doen, is geen optie.”De politie gaat ervan uit dat mensen via een app sneller informatie delen dan dat ze de telefoon pakken. ,,Zeker jongeren.”

standardThumbnail-1-300x212.jpg
Terug naar overzicht

Deel dit bericht en help Nederland veiliger worden

Deel Veiligebuurt.nl

en help Nederland veiliger worden

Deze website maakt gebruik van cookies.