open

Buurtpreventie | opgepast: inbrekers actief met Pasen

14 april 2017 in Blogs - 0 reactie(s)

Wat buurtpreventie te maken heeft met Pasen? Alles! Jij, wij en vele anderen ontmoeten tijdens de Paasdagen hun familie en vrienden voor een uitgebreide brunch, koffie en gebak, een drie-gangenmenu, etc. en zijn hiervoor veelal een groot gedeelte van de middag of zelfs de gehele dag van huis.

Ruim 60% van de inbraken vindt overdag plaats

Wist jij dat slechts 13% van de woninginbraken in Nederland ’s nachts plaatsvindt? Marinka de Jong van Politie Rotterdam onderzocht samen met haar collega’s verschillende mythes rondom woninginbraken en de invloed op het gevoel van (on)veiligheid. De drie analisten proberen het meest hardnekkige gerucht omtrent populaire tijdstippen bij inbrekers te ontkrachten; niet ’s nachts, maar juist overdag vinden de meeste inbraken plaats. 

De inbreker woont bij jou om de hoek

Ja, echt waar. De inbreker slaat niet alleen graag overdag toe, maar ook in een voor hem of haar bekende omgeving. Verschillende onderzoeken concluderen dat criminelen gemiddeld 800 meter afleggen naar de pleeglocatie. Nog een reden waarom jij en je buren samen het aantal inbraken succesvol tot 50% kunnen terugdringen! Hoe dan? Hoe werkt buurtpreventie? 

  1. Iemand gezien die nét iets te lang blijft rondhangen bij het huis van jouw buren?
  2. Maak snel en eenvoudig een korte melding
  3. De buren, met of zonder jou, maken een kort rondje en schrikken daarmee de inbreker af

Alles omtrent preventie van woninginbraken moet snel en eenvoudig zijn. De inbreker is snel, dus moeten wij dat ook zijn. En wie is dan eigenlijk het beste om te contacten? Je buren of de politie? 

Drempel politie bellen vaak te hoog

Hoe snel bel jij de politie? Wanneer is het gepast om de politie te bellen? En zijn zij dan ook op tijd? Terechte vragen die vele mensen zichzelf stellen en daarmee de drempel om de politie te bellen wanneer zij iets verdachts denken te zien verhogen. Logisch, moeilijk op te lossen en een droom voor de inbreker. 

Buurtpreventie is één van de meest effectieve oplossingen met een duidelijke, grote en positieve impact. Een buur – of je deze goed kent of niet – is snel gecontact, snel buiten en een inbraak is daarmee snel voorkomen.

Wanneer er daadwerkelijk een (poging tot) inbraak heeft plaatsgevonden adviseren wij altijd om de politie te bellen. 

Voorkomen beter dan genezen

Wanneer de meeste mensen van huis zijn, is buurtpreventie het hardst nodig. Een klein groepje mensen die een rondje lopen heeft een enorm effect. Immers onderneemt de potentiele inbreker niets wanneer er activiteit in de buurt is. En hoewel een goede verzekering altijd verstandig is, is het voorkomen van een geforceerd slot, gebroken raam en gestolen goederen en geld uiteraard wat iedereen wil. 

Bewoners mobiliseren – dé aanbeveling m.b.t. buurtpreventie

Jouw buren mobiliseren om de buurt en straat veiliger te maken was nog nooit zo simpel. Met de Veiligebuurt.nl App kom je automatisch in de juiste groepen terecht. 

  • Je hoeft nooit meer je telefoonnummer te delen met AL je buren
  • Alleen berichten over verdachte activiteiten in jouw buurt
  • Simpel en snel buren activeren 

Nieuwsgierig? Bekijk hier hoe Veiligebuurt.nl werkt en download de app gratis in de appstore.

Terug naar overzicht

Deel dit bericht en help Nederland veiliger worden

Deel Veiligebuurt.nl

en help Nederland veiliger worden

Deze website maakt gebruik van cookies.