open

Misleidende cijfers over geregistreerde misdrijven in 2016

11 oktober 2017 in In de Media - 0 reactie(s)

Afgelopen maandag werd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en de Raad voor rechtspraak een publicatie naar buiten gebracht waar cijfers omtrent geregistreerde misdrijven in 2016 centraal staat.

“Vorig jaar zijn een kleine 930.000 misdrijven geregistreerd door de politie. Dat is 5,1 procent minder dan in 2015 en maar liefst 29 procent minder dan in 2007.

In 2016 werden 270.000 verdachten door de politie geregistreerd en 182.000 mensen aangehouden. Het verschil in de aantallen is te verklaren doordat sommige mensen worden verdacht van meerdere misdrijven. Dat is een daling van elf procent ten opzichte van het jaar daarvoor en bijna een halvering ten opzichte van 2007.”

Logisch gevolg: minder daders, minder rechtszaken

Doordat de politie minder verdachten heeft opgepakt, zijn het aantal door het OM en de rechtbank behandelde zaken ook gedaald. Het OM zag een daling van één procent en de rechtbanken hadden elf procent minder zaken te behandelen vorig jaar.

Vertekend beeld: conclusie niet sluitend

De cijfers geven een vertekend beeld omdat lang niet overal aangifte wordt gedaan en ook het meerendeel van cybercriminaliteit ongeregistreerd blijft.

Ligt de oorzaak van ‘geen aangfite doen’ bij de politie?

Begin dit jaar werd door onder andere BN DeStem gemeld dat aangifte doen een drama blijkt te zijn. “Wie aangifte doet bij de politie, komt vaak bedrogen uit”. Een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie meldt dat internetaangiftes verloren gaan, het eindeloos duurt om in een andere plaats aangifte te doen en sommige agenten liegen over de afhandeling van inbraakaangiftes.

 

Terug naar overzicht

Deel dit bericht en help Nederland veiliger worden

Deel Veiligebuurt.nl

en help Nederland veiliger worden

Deze website maakt gebruik van cookies.