open

Het is droevig gesteld met de inbraakpreventie

22 augustus 2017 in Preventie Tips - 0 reactie(s)

Buurtpreventie is ontzettend belangrijk volgens Michel Kieneker. Hij ziet dagelijks bij zijn ronde hoe slecht mensen hun huis hebben beveiligd en samen met buurtpreventieteams probeert hij de mensen bewust te maken van de risico’s.

Inbreken: hup, zo makkelijk is het dus

,,Eerst een raadseltje oplossen'', roept Michel Kieneker. ,,Waar zijn de bewoners niet thuis?'' De Bredase wijkagent wijst op een rijtje van zes woningen. Bij vijf zijn de gordijnen aan voor- en achterkant open. Dat ziet er bewoond uit. Het zesde huis valt op, als een zwarte panter op een ijsschots: het is rond het middaguur uur en de rijtjeswoning is hermetisch afgesloten, alle rolluiken zijn potdicht.

,,Precies'', lacht Kieneker, ,,je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te snappen dat die bewoners er niet zijn. Zo simpel is het dus ook voor inbrekers.''

Inbraakpreventie is bij hem uitgegroeid tot een professionele liefhebberij. In een verlaten brandgang in de wijk Gageldonk is het een paar minuten later weer raak. Wandelend controleert Kieneker of de tuinpoorten op slot zijn. Niet dus. ,,Hup, deze is open, en deze, deze, en deze. En niemand thuis hè, terwijl daar een buideltasje op tafel ligt!'' Verbazingwekkend als je weet dat de meeste inbrekers via de achterkant van een woning binnenkomen.

Nooit doen: een schutting met horizontale planken

Wijkagent Kieneker loopt over van tips die hij dolgraag met ‘zijn’ buurtbewoners wil delen. Eén van de meest voorkomende en toch vaak genegeerde tip heeft betrekking tot de schutting. Het plaatsen van horizontale planken is alsof een rode loper wordt uitgerold voor de inbreker. Zonder er bewust van te zijn, creëer je een trap waarbij men eenvoudig en snel over de schutting heen klimt. “Het gaat inderdaad om bewustzijn”, geeft Michel aan.

Een betrokken wijkagent met opvallende manier van werken

Michel Kieneker daagt de buurtbewoners graag een beetje uit. De boodschap van inbraakpreventie is immers een belangrijke en moet toch echt een keer blijven hangen en aansporen tot actie. Zo zag de trouwe wijkagent onlangs een geparkeerde personenauto met de ramen half open. “Via het raam had ik de deur zo open. De grote hond op de achterbank keek me met kwispelende staart aan. Ik heb de volle boodschappentas op zijn kop gezet op de bijrijdersstoel en er een briefje op gelegd met groeten van de wijkagent. Mensen mogen best een beetje kwaad worden, dat zet ze aan het denken”.

De tips van de wijkagent:

  • Geen kliko’s tegen buitengevels plaatsen.
  • Laat gordijnen en rolluiken open.
  • Laat lichten, televisie en/of radio aan middels een tijdschakelaar.
  • Een goed afgesloten fiets op de oprit plaatsen. “Zo wek je de indruk alsof iemand binnen is”.
  • Vraag buren om extra op te letten.
  • Laat goede bekenden geregeld een kijkje nemen in en rond het huis indien je langer van huis bent.

SAAR: Signaleer, Alarmeer, App, Reageer

Terug naar overzicht

Deel dit bericht en help Nederland veiliger worden

Deel Veiligebuurt.nl

en help Nederland veiliger worden

Deze website maakt gebruik van cookies.