De Veiligebuurt score

Heb je je wel eens afgevraagd hoe veilig je eigenlijk woont? Hoe veilig is mijn buurt? Natuurlijk heeft de gemeente wel informatie over de misdaden. Zo worden deze cijfers ook door de politie en het cbs gedeeld. Elk jaar maakt het AD de Misdaadmeter waarin per gemeente te zien is wat de misdaden zijn. Het gaat hier dan over de “High-impact crimes” dit zijn: woninginbraak, inbraak schuur, autokraak, autodiefstal, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, overvallen en vernielingen.

Wat hier jammer aan is, is dat de hele gemeente dezelfde score heeft. Dit terwijl we eigenlijk allemaal wel weten dat die ene buurt niet zo een goede buurt is. Of in die dure wijk daar wordt veel ingebroken.

Veiligebuurt heeft nu de cijfers in meer detail opgepakt. We hebben in jouw gemeente alle cijfers per buurt berekend. Dit noemen wij “de Veiligebuurt score”. En dit doen wij niet 1 keer per jaar maar elke maand! Wil jij dit ook voor jouw gemeente? Neem dan contact met ons op via yves@veiligebuurt.nl of vul het contactformulier in. Hieronder vind je een voorbeeld van de Veiligebuurt score.

Veiligheid score gemeente Gorinchem

7,6

Rapportcijfer op schaal van 10

De gemeente score wordt gebaseerd op cijfers van het CBS, dit betreft allemaal publieke data. Veiligebuurt vult deze cijfers aan met meer data. Dit zijn onder andere vermogensdelicten zoals woninginbraken (en poging tot) en fietsdiefstal bijvoorbeeld. Ook gebruiken we data uit de Veiligebuurt app zoals de meldingen die door buren worden gemaakt en het aantal actieve deelnemers. We maken dit als een “levend” algoritme waar relevante data aan toegevoegd kan worden.  De score wordt 1 keer per maand bijgewerkt. Immers gebeurt er soms heel veel in een jaar tijd.

Op deze manier kan de gemeente sneller resultaten zien en beter sturen op de leefbaarheid en veiligheid in de buurt.

BUURTNAAM VEILIGEBUURT SCORE
Avelingen Oost 8,1
Avelingen West 7,4
Bedrijventerrein Noord 5,9
Benedenstad 7,8
Bovenstad 8,0
Dalem 8,6
Gildenwijk 7,8
Haarwijk Oost 6,9
Haarwijk West 6,6
Hoog Dalem 7,2
Laag Dalem I 8,3
Laag Dalem II 7,9
Laag Dalem Oost 8,0
Laag Dalem Zuid 8,1
Landelijk gebied Noord 7,2
Landelijk gebied Oost 7,0
Landelijk gebied West 5,9
Landelijk gebied Zuid 7,4
Linge 7,3
Lingewijk 8,0
Molenvliet 7,8
Oost I 7,5
Papland 6,7
Schelluinsestraat 6,8
Schotdeuren 6,7
Stalkaarsen 7,0
Wijdschild 8,2

Inzicht

Met Veiligebuurt heb je inzicht in aantallen en activiteit rond (digitale) buurtpreventie. Hoeveel buren doen mee per buurt? Hebben de promoties effect gehad op aantallen leden? Maar ook inhoudelijk. Waar wordt eigenlijk over gesproken, wat voor meldingen worden er gemaakt en waar? Zo worden onveilige hotspots in de buurt duidelijk.

Onder aan de streep heb je meer grip op het uiteindelijk doel namelijk een veiligere buurt en inwoners die zich ook echt veilig voelen. Veiligebuurt kan deze cijfers genereren en toont zelfs op buurtniveau een Veiligebuurt score. Hoe veilig is het werkelijk?

Communicatie

Met Veiligebuurt kun je buurtpreventie makkelijker maken door mogelijkheden die de app biedt. Zo is het makkelijk om meer deelnemers te krijgen, werkt het zelfs zonder beheerder in een buurt en kun je betere meldingen maken. Ook meldingen openbare ruimte kun je als gemeente ontvangen en zelfs de politie kan aansluiten om meldingen te ontvangen.

Ook kun je als gemeente de app inzetten als communicatie kanaal. Door de focus op urgentie worden onze berichten snel en veel gelezen. Wordt er een weg tijdelijk afgesloten, is er een calamiteit of heb je ander belangrijk nieuws dan kun je dit op diverse manieren communiceren via de Veiligebuurt app, zelfs gericht aan een enkele specifieke buurt..

Veiligebuurt app

De tool voor inzicht en verbetering van buurtveiligheid

Buurtpreventie is een middel om inbraken en andere misdaden in de buurt te voorkomen. Er zijn hier diverse vormen van. Met Veiligebuurt ga je een stap verder. Niet alleen is het makkelijker om meer inwoners deel te laten nemen door de automatisering van het platform, ook krijg je als gemeente de mogelijkheid om alle inzichten gerapporteerd te krijgen. Hoeveel actieve deelnemers zijn er eigenlijk? Wat wordt er allemaal gemeld? Hoe kunnen we onze inwoners nog beter en sneller op de hoogte houden? Veiligebuurt is hét communicatie platform naar de betrokken bewoner. De meldingen van buren, lokale nieuwsfeed en de handelingsperspectieven die Veiligebuurt biedt leiden ertoe dat buurten veiliger worden en de inwoners zich ook echt veiliger voelen!

Neem hier contact met ons op.