open

Het Europese systeem voor reisinformatie en -autorisatie (ETIAS) moet de veiligheid in Europa verbeteren

12 juni 2017 in Laatste nieuws - 0 reactie(s)

Afgelopen vrijdag zijn de Europese ministers van Binnenlandse Zaken het eens geworden over de invoering van een online reisaanvraag voor inwoners van derde landen (landen die geen lid zijn van EU). De vijf euro kostende aanvraag moet de veiligheid in Europa versterken door mensen die een veiligheidsrisico vormen vooraf te identificeren.

Hoe weet je of een individu een gevaar vormt?

Reizigers die voor een reis naar de Europese Unie geen visum nodig hebben zullen als het aan de Europese Commissie ligt voortaan wél om reistoestemming moeten vragen. De informatie die de aanvragers in een dergelijke toestemming invullen wordt automatisch gecontroleerd door verschillende databanken. Als er niets opvallends uit blijkt te komen wordt de aanvraag binnen enkele minuten goedgekeurd. Gaan er daarentegen wél alarmbellen af, dan wordt de aanvraag handmatig gecontroleerd en moet een weigering binnen vier dagen worden bekendgemaakt.

Voor wie geldt deze regeling precies?

1,4 miljard inwoners van ongeveer zestig landen die zijn vrijgesteld van visumplicht voor de Europese Unie kunnen vandaag de dag de EU redelijk eenvoudig betreden. Gezien de toenemende dreiging van terrorisme wil de Europese Commissie dat inwoners van onder andere de Verenigde Staten, Canada, Maleisië en Paraguay beter worden gecontroleerd voordat zij toegang krijgen tot een van de 26 Schengenlanden.

Trouw meldt overigens ook; “De Schengenzone omvat 22 EU-lidstaten en Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein. De EU-landen Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Kroatië, Cyprus, Roemenië en Bulgarije behoren er niet toe. Zij vallen echter niet onder de maatregel. De Britten mogelijk wel als zij de EU hebben verlaten.”

Aarzeling over kostprijs en privacybescherming

De kosten van een Europees reisinformatie en autorisatiesysteem (ETIAS) bedragen 212 miljoen euro aan ontwikkeling en kost naar verwachting jaarlijks nog eens 85 miljoen euro. Hoewel dit ruimschoots wordt gedekt door de inkomsten bestaat er in het halfrond toch nogal wat bezorgheid.

Hoewel de ministers van Binnenlandse Zaken voorstanders zijn zullen zij nog wel tot overeenstemming moeten komen met het Europees Parlement.

Terug naar overzicht

Deel dit bericht en help Nederland veiliger worden

Deel Veiligebuurt.nl

en help Nederland veiliger worden

Deze website maakt gebruik van cookies.